The House At the Donkey in the Cradle by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The House At the Donkey in the Cradle [CZ: U osla v kolébce] by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Originally a Gothic house, with Renaissance adaptation and a Baroque façade from 1706. In 1835-41 writer J. Neruda lived there, his parents had a grocery store there; his short story A Week in a Quiet House is set there. A fresco of the Birth of Jesus on the façade faded out and only the donkey and the cradle are visible now, hence the name of the house.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VIII.'

=========================================================

Jak dum prišel k tak neobvyklému názvu? Povest vypráví, že v case panování Rudolfa II. byl prestaven pro potreby anglického alchymisty Edwarda Kellyho. Stalo se tak v dobe, kdy se tento šarlatán tešil císarove mimorádné prízni, nebot ten si od nej sliboval trvalý prísun zlata do své pokladnice.

Pokud Kelly práve dlel v dome, nevšímal si jeho ostatních obyvatel, jen se vždy zamkl ve svých pokojích a zabýval se magií. Jedné ovdovelé žene obývající v tomto dome malou prízemní svetnicku težce onemocnel jediný synek, ješte v kolébce. Se zákernou nemocí si nevedel rady ani privolaný lékar a zoufalé matce nedával žádnou nadeji na uzdravení.Ve chvíli nejvetší úzkosti vdovu napadlo požádat o pomoc Kellyho, o kterém se mezi lidmi po strane vyprávelo, že umí carovat. Dodala si odvahy, zaklepala na jeho dvere a vstoupila. Výjimecne nebylo zamceno, nebot Kelly již ztratil panovníkovu podporu a hrozba vezení mu velela uprchnout z Prahy. Mel již sbaleno a chystal se k odchodu. V nastalém pruvanu se rozlétly po místnosti všechny papíry složené na stole, jiste zarucené recepty na výrobu zlata, a alchymista byl rázem neprícetný vztekem. Když mu nebohá žena ustrašene prednesla svoji prosbu, vyrkl kletbu: „Táhni odtud, at má tvé díte oslí hlavu.“ Placící žena se vrátila do své svetnice a v kolébce, kde predtím ležel její nemocný synek, našla díte s oslí hlavou a dlouhýma zvírecíma ušima.

Druhý den, sotva se rozbresklo, bežela neštastná matka do malostranského kostela sv. Tomáše a pred oltárem prosila na kolenou Pannu Marii o pomoc. Když se vracela, pro slzy ani nevidela na cestu, avšak doma zjistila, že se její modlitby neminuly úcinkem: její uzdravený hošík zbavený oslí hlavy si spokojene broukal v kolébce. Záležitost se štastným koncem se rozkrikla mezi malostranskými sousedy a lidé zacali dum nazývat U Osla v kolébce.

Povest má tak vinu na tom, že i dnes je dum spíše známý pod tímto podivným názvem. Historická pravda je ponekud jiná. Dríve na dome bývala freska zobrazující narození Páne. Zub casu zaprícinil, že z fresky zbyla pouze cást s kolébkou a nad ní stojící osel. Správný název domu je tedy Osel U kolébky.
Jánský vršek je prosycen povestmi všeho druhu. Dovolíme si uvést ješte jednu, která se prolíná se skutecností a také má vztah k místu, kde stojí dum U Osla v kol0bce. V roce 1182, za velkého moru, zavládla mezi obyvateli ješte navrch obrovská nouze o jídlo a lidé jedli z hladu i to, co by normálne nevzali do úst. Na kraji osady byla vykopána hluboká šachta, kam byly obeti moru pohrbívány, ci spíše házeny. V tu dobu prišla do osady žebrácká a jedna chudá žena se nad ní slitovala a poskytla jí ve svém domku prostý nocleh. Žebracce se stalo osudným, že žena zahlédla v její mošne kousek chleba, celé její bohatství. Hospodyne mela nesnesitelný hlad, a tak pohánena dábelským vnuknutím žebracku v noci ve spánku brutálne zavraždila a kousek chleba z její mošny hltave snedla. Ráno oznámila svému synovi, že cerná smrt, jak se dríve mom ríkalo, si vybrala další obet v žebracce, a požádala ho, aby její telo odtáhl k šachte a hodil ho tam. Syn zacal konat, ovšem lidé si všimli, že nebožka má zakrvácený odev. Podezrení na vraždu se potvrdilo, syn byl zadržen a predán mestskému rychtári k potrestání. Tak se stalo, že matka vražednice uprchla a její syn byl obešen za skutek, který nespáchal.

Trojkrídlý radový dum U Osla v kolébce na svažité lichobežníkové parcele pochází pravdepodobne až z druhé poloviny 16. století. Ve svém jádru je renesancní, v dobe baroka rozšírený o bocní krídla, jež dnes mají pavlacovou podobu. V sedmiosém prízemí se mezi tretí a pátou osou nalézá polokruhove ukoncený vjezd s kamenným portálem.

Zajímavý rozvrh sklepu svedcí o tom, že tady dríve byla šenkovna, snad i zájezdní hospoda, nebot zde byly i stáje pro patnáct koní a na dvur existoval vjezd. Za takových okolností musel ovšem kocí vzhledem k okolním úzkým ulickám vynaložit pro vjezd s konským povozem velké úsilí a veškerý svuj um.
Válcová vež, stojící v rohu mezi hlavní budovou a levým dvorním krídlem, ukrývá šnekovité schodište. Jeho drevené schody se obtácejí kolem šroubovitého pilíre.Ve stene jsou okénka zaklenutá do pulkruhu.Vež kryje prohnutá jehlancovitá strecha. Nejvyšší podlaží veže vytvárí jakýsi altánek, který v minulosti jiste sloužil v horkých letních dnech k príjemnému posezení. V dobách, kdy ješte nebyla kanalizace a splašky vcetne výkalu domácího zvírectva volne tekly žlábkem po kraji ulice, se sem lidé uchylovali, aby unikli zápachu držícímu se pri zemi.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018