The House of the former Civic Savings Bank by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The House of the former Civic Savings Bank by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

At Vršovické Square stands the magnificent house No. 67 (visit link) , whose construction was initiated in 1911-1912, it was realized by Civic Savings Bank in Vršovice. This architecture is an excellent example of so-called Prague Art Nouveau.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - V.'

=========================================================

Na Vršovickém námestí stojí honosný dum cp. 67, jehož stavbu iniciovala a v letech 1911-1912 realizovala Obcanská záložna ve Vršovicích.Tato architektura je vynikající ukázkou takzvané pražské secese.

Stavební parcela byla vybrána pri tehdejším námestí Jana Amose Komenského, naproti kostelu sv. Mikuláše.V roce 1910 byla vypsána architektonická soutež. Ta, i když ceny byly rádne udeleny, neprinesla žádaný výsledek. Bylo proto vypracováno nové zadání, jehož pudorysy vypracoval arch. Josef Bertl, profesor na ceské vysoké škole technické v Praze.Vypracováním projektu byl poveren Bertluv kolega z ceské techniky, prof. arch. Antonín Balšánek (1865-1921).

Místo pro stavbu nebylo vzhledem k založení stavby ideální. Bylo cástí bloku uzavírajícího uvnitr skalnatý kopecek. Skálu bylo nutno do velké hloubky odstranit, pricemž nesmela být narušena statika sousedních objektu. Rovnež terén pred hlavním prucelím se znacne svažoval smerem ke kostelu a musel být ohledne chodníku a vstupu do budovy upravován. Cleny stavebního dozoru byli starosta Vršovic J. Herold, predseda Obcanské záložny M. Zimmermann, reditel O.J. Keil, reditel mestského úradu V Reznícek, dr. O. Herold, stavitel A. Holecek, ing. J. Plichta, stavitel J. Kutina, prof. A. Balšánek jako projektant a prof. J. Bertl jako technický expert. Na stavbe a zarizování interiéru se podílelo celkem 31 firem. Z nich jmenujme alespon firmy A. Kucera - odkopávky, Olmer a spol. - práce zednické a nádenické, K. Herzán - práce ze ztuženého betonu a J.Víšek - práce kamenické. Duležitou složku každého financního ústavu, zarízení trezoru, provedla firma F. Ludikar v zastoupení firmy L. Fichet v Paríži.

Nová budova Obcanské záložny ve Vršovicích mela jedno podlaží podzemní a pet nadzemních, cást podkroví a pudu ve dvou úrovních. Ústrední prostor objektu tvorila velká dvorana situovaná do dvorní cásti pozemku a prostupující dve podlaží. Její strední prostor byl urcen pro zákazníky, na trech stranách potom byly oddelené prostory pro úredníky. Dvorana s vydatným horním osvetlením mela konstrukci z armovaného betonu. Další místnosti pro úredníky byly i v predních traktech prízemí smerem do ulice. V prvním patre, které bylo spojeno s prízemím atypickým lomeným dreveným schodištem, se nacházely úradovny predsedy, reditele a tajemníka, rovnež tak i zasedací sín s predsíní, šatnou a sociálním zázemím. Druhé a tretí patro obsahovalo vždy dva byty o dvou až ctyrech pokojích, dále v traktu obráceném do dvora bylo ješte ctvrté patro se dvema byty. V prízemí vedle domovního vchodu byl byt sluhy, v suterénu potom byt strojníka.V interiérech vcetne obkladu a dlažby byly použity ušlechtilé materiály.

Zcela mimorádné pozornosti stavebníka se tešila výtvarná výzdoba interiéru a exteriéru budovy. Dekorativní figurální plastiky pri štítu hlavního prucelí jsou dílem sochare Ladislava Šalouna. Štít zakoncuje znak mesta Vršovic. Pred vstupem do budovy stojí dva vysoké sloupy se sochami sokolu od sochare A. Hlavy. Po stranách schodište pri hlavním vchodu jsou zasazeny dve textové pametní desky pripomínající jednak tehdejší cleny výboru Obcanské záložny, jednak nekdejšího starostu Vršovic dr. Josefa Herolda. Figurální reliéfy ve dvorane jsou od prof. Josefa Pekárka, monumentální dekorativní obraz nazvaný Budování blahobytu je dílem malíre a sochare Jakuba Obrovského. Uprostred dvorany je socha Pradleny jako symbolu pracovitosti od sochare Františka Úprky, bratra malíre Joži Úprky. U vnitrního schodište jsou modely puttu, dílo akademického sochare Antonína Štrunce.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018