Sint Cunibertus Kerk, Diets-Heur, Tongeren, Limburg, Belgium
This is the Sint Cunibertuskerk Diets-Heur, Tongeren, build 1850
Location: Limburg, Belgium

NL

De Sint-Cunibertuskerk is een kerkgebouw in Diets-Heur in de Belgische gemeente Tongeren, provincie Limburg. De kerk ligt op een kerkheuvel aan de straat Kerkberg aan de oostrand van het dorp, met aan de zuidoostkant van de kerk de begraafplaats.

Zeer sobere neoclassicistische zaalkerk, gebouwd in 1850, mogelijk ter vervanging van een ouder romaans gebouw (hoge plint van silex in de noordelijke zijbeuk en -koorzijde). Bakstenen gebouw van vier traveeën onder zadeldak, koor van een rechte travee met vlakke sluiting, en ingebouwde westtoren onder ingesnoerde naaldspits; sacristie aangebouwd tegen de koorsluiting. Bakstenen rondboogvensters met hardstenen imposten en lekdrempels. Gelijkaardige galmgaten, met hardstenen booglijst. De westgevel is voorzien van een rondboogportaal in hardstenen omlijsting, waarboven een nis met Sint-Jozefbeeld. De oost- en zuidgevels zijn met kunstleien bekleed.

Bepleisterd interieur. Vrij vlakke zoldering met kruisribgewelven tussen rondboogvormige gordelbogen; ribben en bogen komen neer op consoles.

Mobilair: aantal 19de-eeuwse beelden. Hoofdaltaar van gemarmerd hout, twee engelenbeelden (eerste helft 18de eeuw); neoclassicistische zijaltaren (midden 19de eeuw). Preekstoel, omgevormd tot altaar, eik (eerste helft 18de eeuw).

Merkwaardige doopvont van poreuse, geel-bruine steen, Romeins (3de eeuw ?); de ene zijde vertoont een liggend, tragisch masker op een brede guirlande van vruchten en bladeren, de andere zijde een arend met een gevleugelde bliksemschicht; bovenaan palmetten; in de 12de eeuw werd het omgevormd tot wijwatervat, met toevoeging van een maskerkop bovenaan.

Op het kerkhof een aantal grafkruisen uit 16de, 17de en 18de eeuw.

De kerk is beschermd als monument.

EN

The St. Cunibertus Church is a church building in Diets-Heur in the Belgian municipality of Tongeren in the province of Limburg. The church is located on a church hill on Kerkberg street on the eastern edge of the village, with the cemetery on the southeastern side of the church.

The church is a protected monument
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1850