The Gas Museum by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The Gas Museum - Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Gas Museum is located in one of the historic technological buildings of the Michle gasworks, built from 1925-1927. This technical museum acquaints visitors with the history and development of the gas industry in the world and in the Czech Republic, from its very beginnings to the present day.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - V.'

=========================================================

Pozemek pro plynárnu v Michli pražská obec zakoupila již v roce 1910. Sotva se však prikrocilo k projektování a stavebním nabídkám, prišla první svetová válka a prípravné práce byly prerušeny. V listopadu 1921 bylo vypsáno ofertní rízení na stavbu s kompletním strojním zarízením se lhutou do 28. února 1922. Rízení se potom opakovalo ješte ctyrikrát s poslední lhutou do 28. února 1923.Vypracování jednotlivých stavebních projektu nebylo soucasné, vyvíjelo se postupne podle potreby pracovního programu po celý rok 1925.

smlouva o zadání prací souvisejících se stavbou plynárny pražskou obcí podepsána až 21. ledna 1925. Podle této smlouvy mela být plynárna uvedena do provozu do 21. ledna 1927.
Vlastní stavební práce zapocaly koncem dubna 1925 zahájením stavby vlecky, která byla provizorne zaústena do zastávky Michle na železnicní trati Vršovice-Modrany. Provoz vlecky byl zahájen 2. cervence 1925 a od tohoto dne se privážely témer veškeré stavební hmoty a stroje po železnici.To umožnilo rychlý postup stavebních prací.

V polovine zárí 1926 se pocalo pripravovat zahájení provozu. Po dobu trí mesícu byly postupne zkoušeny jednotlivé cásti celého systému. Po zajištení dostatecných zásob uhlí a všech provozních potreb bylo 7. prosince téhož roku zapocato s vyžíháním pecí a dne 21. prosince s výrobou plynu.Ten byl od 23. prosince dodáván do potrubí staré smíchovské plynárny a od 25. prosince do potrubí žižkovské plynárny. Od 7. ledna 1927 byl plyn z Michle dodáván do potrubí holešovické plynárny. Oficiální slavnostní otevrení moderní michelské plynárny, nejvetší karbonizacní plynárny v ceských zemích, se konalo 19. kvetna 1927.

Všechny prumyslové a správní budovy byly spojeny pruchozími podzemními izolovanými železobetonovými kanály.Ty byly u stropu opatreny prícnými železnými nosníky, na nichž byla zavešena nebo ze dna podeprena veškerá potrubí vcetne užitkového vodovodu a telefonních kabelu.

Nejvíce viditelnou stavbou areálu byl tzv. mokrý plynojem.Ten sestával z nýtované nádrže z ocelových a železných plechu o prumeru 55 m a obsahoval 23 000 m3 vody. Prívod a odvod plynu probíhal ocelovými rourami procházejícími dnem a vodní nádrží. Plyn se uskladnoval v prostoru nad vodou, uzavreném zvonem a tremi teleskopy. Pri prázdném plynojemu spocíval zvon i teleskopy na dne vodní nádrže. Okolo plynojemu byla železná vodicí konstrukce se ctyrmi obvodovými ochozy a schodištem.Výška zcela naplneného plynojemu byla 48 m.

Dalšími objekty byly kotelna, budova pro pretlak, transformaení stanice, správní budova, delnická budova, dílny, skladište, garáže pro nákladní i osobní automobily, obytné domy pro zamestnance a domek vrátného. Tlakové potrubí se delilo do trí vetví, trasy tohoto potrubí po Praze jsou popsány ve vzpomínaném clánku. Pražská obecní plynárna v Michli po vystavení této tretiny zamýšlené prumyslové cásti vyrábela zákonite i tretinu své možné kapacity, což cinilo 30 000 000 m3 plynu rocne.

Na pocátku roku 1933 byla dokoncena stavba druhého, konstrukcne odlišného plynojemu, takzvaného suchého neboli bezvodného. Místo vody pod ním bylo 150 tun tesnicího oleje, který byl vytlacován cerpadly. Tento kolos byl vysoký 85 m s prumerem 53,8 m a pojal 150 000 m3 svítiplynu. V té dobe byl nejvetším v Ceskoslovensku.

Pražská plynárenská, a. s., pokracovatelka tradic Michelské plynárny, nechala celý areál zhruba v druhé polovine 90. let vzorne zrekonstruovat. Objekty prímo zárí novotou, nekteré z nich dostaly novou nápln. Dnes tady sídlí generální reditelství, investicní oddelení, právní oddelení, dokumentace a archiv, závodní lékar, autodoprava, plynárenská pohotovost, správa a údržba budov, a je tu i prodejní sklad velkoobchodu, jídelna a telocvicna. Upraveny jsou komunikace i vzrostlá zelen. Hned za vrátnicí je rozmerná a prehledná informacní tabule. Ta návštevníka nasmeruje i k jednomu z nejmladších pražských muzeí, Plynárenskému muzeu, umístenému v jedné z historických technologických budov Michelské plynárny.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018