No. 1611, Kersky les - Pramen sv. Josefa, CZ
Kersky les - Pramen sv. Josefa
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN
Kersko (visit link) is surrounded by the Kersky Forest Nature Park. Kersko is known mainly thanks to Bohumil Hrabal, who lived here for years.

CZ
Kersko je obklopeno prírodním parkem Kerský les. Kersko je známé hlavne díky Bohumilu Hrabalovi, který zde léta žil.

Kersku vyverá oblíbený minerální Svatojosefský pramen, jehož voda je místními lidmi nazývaná Kerka. Vrt hluboký 59 metru byl vytvorený firmou Artesia na žádost tehdejšího majitele kerského polesí pana Josefa Hyrosse v roce 1934. Kyselka byla vyvedena do ozdobné fontánky a vše bylo zastrešeno malou lázenskou budovou, kde obsuha zajištovala nacerpání minerálky. Vnejší zdi byly pozdeji vyzdobeny malbami místního malíre a rezbáre Bohumíra Jarušky.

V prubehu let výtok stále slábl. V roce 1985 pracovníci Vodních zdroju Praha provedli nový vrt do hloubky 89 metru 20 metru jižneji. V roce 1993 byl pramen zastrešen podle návrhu Ing. arch. Göpferta. Jde o prírodní uhlicitou vodu, která patrí mezi alkalicko-muriatické slabe radioaktivní kyselky. Obsahuje jód a lithium. Vydatnost vrtu 118 litru za minutu.

Ve 30. letech 20. století se majitel zdejšího polesí, velkostatkár Josef Hyross rozhodl vybudovat v Kersku lesní vilové mesto. Obecní úrad v Hradištku schválil v kvetnu 1934 parcelacní plán a zacaly prípravné práce, pri kterých se uskutecnil i pruzkum zdroju vody. Týdeník Naše hlasy prinesl dne 5. ledna 1935 tuto zprávu: Pramen minerální vody v Kersku u Velenky byl navrtán podle urcení docenta ing. Janoty v hloubce 59 metru.

se dovídáme opet z dobového tisku Naše hlasy, kde se 22. kvetna 1937 píše: V souteži o pojmenování minerálních pramenu v Kersku (Svatojosefský a Štedrovecerní), kterou vypsal majitel p. Hyross, vyhrál 1 000 Kc letošní maturant ceskobrodského gymnázia Josef Pribyl ze Štolmíre.

Štedrovecerní pramen, který se nacházel o pár set metru jižneji, je dnes zaslepen.

Rating: