Royal artillery regiment of Finland - Laivasillankatu - Helsinki, Finland
Memorial to the Royal artillery regiment of Finland, Laivasillankatu, Helsinki.
Location: Finland

"The memorial to the Royal artillery regiment of Finland consists of a granite slab with a bronze plaque.
The plaque reads: "Kuninkaallisen Suomen tykistörykmentti 1794-1811 Kongl. Finska artillerie regementet" (The Royal artillery regiment of Finland 1794-1811).

The memorial is located in the former artillery regiment's main barracks. It was erected by the Pro Helsinki society and several associations of artillery men."

SOURCE - (visit link)

"The Finnish Artillery Regiment (Swedish: Finska artilleriregementet, Finnish: Suomen tykistörykmentti), designated A 4, was an artillery regiment of the Swedish Army, that traced its origins back to the 17th century. It was disbanded in 1811. The regiment's soldiers were recruited from Finland, and it was also garrisoned there.

The regiment has its origins in the Artillery Regiment raised in 1636. That regiment was split into four new regiments in 1794 of which the Finnish Artillery Regiment was one. It was mainly garrisoned in Helsinki. Part of the regiment was transferred to Sweden and was garrisoned in Gävle as the Former Finnish Artillery Regiment after the Finnish War in 1809. The regiment was then disbanded two years later in 1811 when two companies were incorporated into Svea Artillery Regiment and three companies were incorporated into Wendes Artillery Regiment.

The present-day Artillery Brigade of the Finnish Defence Forces considers itself a successor unit of the Finska artilleriregementet."

Suomi -
"Kuninkaallisen Suomen tykistörykmentin muistomerkki on graniittinen luonnonpaasi, johon on kiinnitetty pronssilaatta. Laatassa on teksti: "Kuninkaallisen Suomen tykistörykmentti 1794-1811 Kungl. Finska artillerie regementet". Muistomerkki on paikalla, jossa sijaitsi tykistörykmentin pääkasarmi. Muistomerkin pystyttivät Helsinki-Seura, HRUP Kenttätykistökerho, HRAU Tykistöosasto, SAT Kenttätykistökilta, Suomen Kenttätykistön säätiö ja Tykistön perinneyhdistys."

LÄHDE - (visit link)

"Kuninkaallinen Suomen tykistörykmentti (Kungliga Finska Artilleri Regementet) oli Ruotsin armeijan värvätyistä sotilaista koostunut Suomeen sijoitettu joukko-osasto joka oli olemassa vuosina 1794–1811. Rykmentti syntyi kun Kuninkaallinen Tykistörykmentti jaettiin vuonna 1794 Svean, Suomen, Götän ja Venden tykistörykmenteiksi. Suomen tykistörykmentti käsitti 10 tykistökomppaniaa (900 miestä) ja rykmentin sotilaat olivat palveluksessa ympäri vuoden toisin kuin muissa Ruotsiin sijoitetuissa tykistörykmenteissä.

Rauhan ajan kokoonpanossa Suomen tykistörykmentin esikunta, keskusvarikko ja seitsemän komppaniaa olivat Helsingissä, kaksi komppaniaa, korjauspajat ja osa varikkoa Hämeenlinnassa sekä yksi komppania Tammisaaressa. Lisäksi oli pienempiä komennuskuntia Hankoniemen linnoituksessa, Svartholmassa ja Varkaudessa.

Suomen sodan alkaessa talvella 1808 Suomen tykistörykmentillä oli käytössään 170 erilaista kanuunaa mutta aseistus oli vanhentunutta ja ammuksia oli varastossa niukasti. Liikekannallepano tuotti vaikeuksia muun muassa hevospulan takia. Ensimmäisen kerran tykistöyksiköt olivat mukana sotatoimissa 23. helmikuuta Myrskylässä ja 24. helmikuuta Koskenkylässä ja Åijälässä. Kesällä 1808 Suomessa olleen kenttätykistön vahvuus oli 972 miestä, 630 hevosta ja 90 tykkiä. Tykistö näytteli merkittävää osaa muun muassa Koljonvirran taistelussa.

Suomalainen tykistö ampui sodan viimeiset laukaukset Suomen maaperällä Yppärin kahakan aikana 11. marraskuuta 1808. Suomen tykistörykmentti luovutti aseleposopimuksen mukaisesti maalis-huhtikuun vaihteessa 1809 venäläisille jäljellä olleen kalustonsa. Ruotsiin siirtyi rykmentin yksi patteri joka osallistui Pohjois-Ruotsissa käytyihin pariin taisteluun ennen sodan päättymistä. Rauhan tultua osa tykistörykmentin miehistä palasi Suomeen mutta osa jatkoi palvelustaan Ruotsissa.

Kuninkaallisen Suomen Tykistörykmentin perustamispäivä 26. toukokuuta on nykyisin Tykistöprikaatin vuosipäivä. Kuninkaallisen Suomen tykistörykmentin muistomerkki sijaitsee Helsingin Tähtitorninmäellä tykistörykmentin pääkasarmin entisellä sijaintipaikalla."

List if there are any visiting hours:
N/A