Erb Lexu z Aehrenthalu - Turnov, Czech Republic
Erb Lexu z Aehrenthalu nad vchodem františkánského klášteru
Location: Liberecký kraj, Czechia

Lexové z Aehrenthalu jsou puvodem ceský šlechtický rod, z prostých pomeru behem krátké doby dosáhli vysokého postavení a znacného majetku, v roce 1909 byli povýšeni do stavu hrabat, v Cechách vlastnili rozsáhlé statky v oblasti Ceského ráje (Hrubá Skála). Nejvýznamnejší osobností rodu byl hrabe Alois Leopold Lexa z Aehrenthalu (1854-1912), který byl v letech 1906-1912 rakousko-uherským ministrem zahranicí.

Od 17. století se Lexové pripomínají jako rolníci na Príbramsku, pozdeji presídlili do Prahy a puvodní príjmení Alexander promenili do podoby Lexa. Jan Antonín Lexa (1733-1824) zbohatl za napoleonských válek dodávkami obilí pro armádu a byl povýšen do šlechtického stavu (1790), v roce 1792 získal titul rytíre. V roce 1793 koupil panství Trpísty u Stríbra, roku 1804 pozdeji Doksany na Litomecicku. O pár let pozdeji zacal cílevedome budovat rodovou doménu na Turnovsku, kde koupil Hrubou Skálu (1821).

Jan Antonín II. (1771-1845) již zcela opustil oblast podnikání a venoval se správe zdedených statku. Pusobil v justici a dosáhl funkcí viceprezidenta zemského (1828-1830) a apelacního soudu (1830-1844). Mezitím byl jmenován c.k. tajným radou a v roce 1828 byl povýšen do stavu svobodných pánu. Ve státních službách pusobil i jeho syn Jan Antonín III. (1817-1898), který se však predevším venoval správe zdedeného majetku (novogotická úprava zámku Hrubá Skála). Zásahy v romantickém stylu na jeho statcích jsou patrné i na hradech Trosky a Valdštejn.

Nejvýznamnejší osobností rodu byl Alois Leopold Lexa z Aehrenthalu (1854-1912), který od mládí sloužil v diplomacii, v letech 1899-1906 byl velvyslancem v Petrohrade a nakonec byl rakousko-uherským ministrem zahranicí (1906-1912). V roce 1907 byl kandidátem na Nobelovu cenu míru, naopak již v roce 1908 byl jedním z hlavních aktéru anexe Bosny a Hercegoviny. V roce 1909 získal titul hrabete, zemrel ve Vídni ve funkci ministra zahranicí. Jeho manželkou byla Paulina Széchényiová (1871-1945) z významného uherského rodu, zemrela krátce po druhé svetové válce v Doksanech.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family