Vogelpark Avifauna - Alphen aan den Rijn (NL)
Avifauna, the first dedicated bird park in the world.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Vogelpark Avifauna is een dierenpark in Alphen aan den Rijn met de nadruk op vogels.

De naam avifauna refereert aan het deel van het dierenrijk (fauna) dat bestaat uit vogels (Aves in het Latijn). Vogelpark Avifauna is het eerste en tevens een van de bekendste vogelparken ter wereld.

Het park heeft veel groen en vijvers, een restaurant, en een grote speeltuin met vanouds de hoogste glijtoren van Nederland. Het park was eigendom van het Van der Valk-concern maar is sinds begin 2012 een stichting. Stichting Vogelpark Avifauna zet zich in voor vogel- en natuurbescherming en heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Vanaf het park kunnen ook boottochten gemaakt worden.

Geschiedenis

'Vogeldemonstratie', 2015
Ergens in augustus 1949 verzocht de burgemeester van Alphen aan den Rijn de heer Van den Brink, eigenaar van landgoed Ten Rhijn, eenmalig zijn "achtertuin" te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten.

De mensen waren zo enthousiast over de privécollectie vogels, dat de gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, werd het eerste vogelpark ter wereld geopend. Op de posters ter ere van de opening prijkte reeds de toekan. Toen de heer Van der Valk enkele jaren later het vogelpark overnam besloot hij het toekanlogo te behouden. Niet alleen voor het vogelpark maar ook voor de restaurants en hotels. Zo werd het bekende Van der Valk-logo een feit.

Het huidige 'wegrestaurant' ofwel het à-la-carterestaurant is het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink. Er zijn nog enkele zeer karakteristieke delen van het park intact zoals de bomenrij bij de entree en de vijver naast het parkrestaurant. De kastanjeboom is reeds gekapt en hier is symbolisch een kunstwerk van gemaakt ook worden er meerdere keren per dag roofvogeldemonstraties gegeven.

In de nacht van 23 december 2005 brak een brand uit. Circa 21 vogels kwamen om. De stallen en een aangrenzend woonhuis werden volledig verwoest door het vuur.

In 2008 werd er een nieuwe tribune bij de roofvogeldemonstraties gebouwd, een gedeelte van de speeltuin vernieuwd en is het Cubagebied geopend. Dit wordt inmiddels bewoond door de grootste groep Cubaanse flamingo's van Europa.

In de nacht van 15 op 16 september 2014 zijn er uit het park 30 (zeer) zeldzame vogels gestolen.

Vogelpark Avifauna (English: Avifauna Bird Park) is a large bird park in Alphen aan den Rijn, in the western Netherlands. It was the first dedicated bird park in the world. The park has a lot of greenery and ponds, and also a restaurant and a children's playground. The park is owned by the Van der Valk group.

History

Pelicans
The zoo was set up in the garden of the Ten Rhijn estate by the owner, Van den Brink, and it was opened on 17 May 1950, the first bird park in the world. Toucans were featured on the posters for the park's opening, and a toucan has been depicted on the zoo's logo since, and also on the logos of the Van der Valk restaurant chain and Hotel Avifauna, which is situated on the edge of the park.

On the night of 23 December 2005 a fire broke out. About twenty birds were killed. The stables and an adjoining house were completely destroyed by the fire, and replacement buildings were completed in 2008.

In the night of 25 to 26 September 2014, a large number (36) of birds were stolen from the park. Although most of them have been found in an ongoing investigation, unfortunately, a few have died due to neglect from the thieves.