Kaple Panny Marie Sedmibolestne v Praze-Lysolajich, CZ
33U E 454745 N 5552811
[CZ] Rímsko-katolická poutní kaple u Zázracné studánky, Lysolaje, hl.mesto Praha [ENG] Roman-catholic waychapel at the miraculous well, Lysolaje, capital city of Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

[CZ]
Rímskokatolická výklenková poutní kaple Panny Marie Sedmibolestné v Lysolajích s mariánským obrazem se nachází u Zázracné studánky pri vyústení rokle zvané Housle. Byla postavena v klasicistním slohu v roce 1863 nákladem lysolajského rolníka Josefa Tumy a jeho sestry Marie Srbové. Pozdeji byla nekolikrát upravována. Puvodní obraz Panny Marie Sedmibolestné do ní porídil r. 1896 K. Bukovský z Podbaby. V r. 1959 obraz premaloval akad. malír Kazimír Schwär ze Smíchova. Soucasnou podobu mu dal r. 1974 A. Konecný z Dolní Šárky. V r. 2000 byla kaple pécí mestské cásti celkove opravena.

[ENG]
The roman-catholic Our Lady of Sorrows Waychapel with Marian painting in Lysolaje is located at the Miraculous Well, at the end of a ravine called Housle/Violin. It was built in classicist style in 1863 by the load of local farmer Josef Tuma and his sister Marie Srbová. Later it was edited several times. The original painting of the Virgin Mary was made in 1896 by K. Bukovský of Podbaba. In 1959 the painting was overpainted by the acad. painter Kazimír Schwär from Smíchov. In 1974 A. Konecný of Dolní Šárka gave it his current appearance. In 2000, the chapel was repaired with the help of the Lysolaje City District Office.