Dubová - North Moravia, Czech Republic
Dubová Chateau
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

It is a two-storey building with a rectangular ground plan with a three-row backyard and a small turret. In the 50's of the 20th century, an agricultural school was established there, it serves as a children's home now.

=========================================================

Barokní zámek v Radkove-Dubové nechal na míste poplužního dvora náležejícího k hradu Vikštejnu postavit v letech 1774-76 tehdejší majitel vikštejnského panství Jan Julius Frobel.

Na zámku sídlila správa panství i jeho majitelé, jako opavský obchodník a poslanec Emanuel Glassner a od roku 1884 také hrabe Camillo Razumovský s rodinou. V dobe okupace byl zámek využíván jako lazaret pro nemecké vojáky. Po osvobození odešli Razumovští do Rakouska a jejich majetek v Ceskoslovensku byl konfiskován.

Poté byl zámek využíván jako zemedelské ucilište a na zacátku 60. let zde byl zrízen detský domov. K zámku priléhá park. Pri vstupu do prostorného parteru návštevníka upoutají velké platany západní. Hlavní parková cást se nachází za rybníckem, kde roste mnoho starých a mohutných drevin jako skupina cyprišku hrachonosných, borovice tuhá, borovice limba, jedlovec kanadský, výrazný ctyrkmenný kaštanovník jedlý a další. Zámek v Dubové a obec Radkov spojuje 250 m dlouhá a více než 150 let stará lipová alej.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact