Millstone - Loucky, Czech Republic
Two millstones beside Water mill Wesselsky
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

The Water mill Wesselsky in Loucky lies to the right of the Odra River. Here you can see a mill with a unique technology, a 3.6-meter functional mill wheel and a renewed agricultural machinery.

=========================================================

Vodní mlýn Wesselsky v Louckách leží napravo od reky Odry a vodní náhon k nemu se táhne až z Jakubcovic n. Odrou. Prohlédnout si zde mužete mlýn s ojedinelou technologií, funkcním mlýnským kolem o prumeru 3,6 m a obnovenou transmisí pro pohon zemedelských stroju.
Mlýn v Louckách prináležel puvodne místní rychte. V roce 1571 byl predán Janem Tomášem ze Zvole a Goldštejna do vlastnictví Paulu Schwarzovi. Mlýn mel tehdy tri vodní kola a patrilo k nemu i pole. Dalšími majiteli mlýna byli Jakob Kutscher, Hans Weigel a jeho syn Martin, který postavil novou svetnici jako výmenek (kolem roku 1742). Poslední z Weiglu, Karl, prodal v roce 1762 mlýn Johannu Wesselskému, dolnímu mlynári z Jakubcovic, pro jeho syna Valentina za 1000 tolaru nebo také 1100 zlatých. Kupující se zavázal postavit novou výmenkárskou svetnicku v prostoru tzv. dolní zahrady. Rod Wesselsky mel mlynarinu v krvi a vlastnil mlýn až do poloviny 20. století. Posledním majitelem z rodu Wesselských, Ferdinand Franz Wesselsky, zahynul tragicky ke konci 2. svetové války. Jeho manželka se syny Helmutem a Walterem i dcerou Notburgou byli vysídleni do Bavorska, kde rod stále pokracuje.
Type of mill: Water Mill

What did this millstone make?: flour