Water Tower - Ostrava-Slezská Ostrava, Czech Republic
Water Tower - Ostrava-Slezská Ostrava
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

The former reservoir serves as a café bar and lookout tower now.

=========================================================

Vodojem byl postaven v letech 1908–1909 podle projektu Ing. Jaroslava Volence. Ten pojal vodojem s hasicskou zbrojnicí ve forme oktogonu (výška této cásti stavby približne 14,5 metru), k nemuž se pojí hranolová vež se schodištem a rozhlednou, která mela dva vyhlídkové prostory – nižší prosklený ve ctvrtém patre a vyšší (puvodne) otevrený. Vnejší plášt pojednal v duchu geometrické secese, jen schodište a vrchol veže, sloužící jako rozhledna, byly rešeny nárocneji. Dobová architektura se projevila i v oplocení a predevším ve vnejším dvojramenném schodišti. Ocelové nádrže se nacházely v suterénu (válcová nádrž, objem 275 m3) a v nejvyšším patre (válcová nádrž s vypouklým dnem uložená na obvodovém zdivu, objem 212 m3, potrubí prívodní, prelivné, odberné, výpustné). Armaturní komora byla umístena v suterénu pod veží s rozhlednou. Stavbu vodojemu provedla místní firma E. Vojtek a K. Rossmann. Stavba vodojemu byla obcí Polská Ostrava zadána 26. zárí 1908.
V operné zdi schodište byla osazena keramická reliéfní kašna na námet Žena nad pramenem z ateliéru pražského sochare Stanislava Suchardy a jeho bratra Vojtecha. Jde o ostravskou variantu kašny na nároží spolkového krídla prostejovského Národního domu podle návrhu Jana Kotery, vyzdobeného za úcasti predních pražských umelcu (Jana Preislera, Stanislava Suchardy, Františka Kysely a dalších). Tento artefakt byl nejvýznamnejším umeleckým detailem ostravské stavby a zároven jde o doklad emancipacních projevu. Reliéf lze chápat jako obraz nespoutaného života a znovuzrození, jako metaforu emancipace žen a prenesene i ceského národa, což v prípade tehdejší Polské Ostravy odpovídalo skutecnosti dokonce více než v Prostejove.
První rekonstrukce (prestavba schodište a vrcholu veže) probehla ve 20. letech 20. století. Završení veže tehdy dostalo podobu pagodovitého kuboexpresionistického nástavce. V 60. letech 20. století prevzaly funkci vodojemu nedaleké nové zásobníky. V roce 1973 byla otevrením sauny a restaurace Panorama završena prestavba bývalého vodojemu na její novou funkci podle projektu z roku 1970, který vypracoval Jirí Gwuzd ve spolupráci s Václavem Šafárem (interiér). Zvnejšku se úprava projevila preformováním okenních otvoru, fasád a obložením restauracního patra drevenými deskami. Z technického zarízení nezustalo zachováno nic, vodojem si ponechal zcásti svou hmotu a siluetu.