Water Tower - Bolatice-Borova, Czech Republic
Water Tower - Bolatice-Borova
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Reinforced concrete water tank is circular in plan view.

=========================================================

Vodovod v obci Bolatice byl vybudován v první polovine 70. let 20. století. Dle nápisu na cedulce vedle vstupu do vodojemu byl objekt dokoncen v léte roku 1972. Zdrojem pitné vody je vrt Bohuslavice - Konské, který slouží i pro Bohuslavice. Surová voda je cerpána do vežového vodojemu o objemu 95 m3 a následne do spotrebište. Prebytecné množství vody jde pres CS do vodojemu Bolatice (2 x 1000 m3).

Železobetonový vodojem je kruhového pudorysu. V jednoduchém válcovém dríku jsou úzká obdélníková osvetlovací okna. Vstup do vodojemu jednokrídlými plechovými dvermi se dvema betonovými schudky, vlevo od nej je cedulka se špatne citelným nápisem s dobou postavení vodojemu - léto 1972. Hladký plášt reservoáru je od dríku oddelen prostou rímsou. Unikátní na tomto typu vodojemu je stavoznak umístený na plášti reserováru. Plochá strecha je zakoncena hromosvodem.