No. 2376, Moravske Zemske muzeum - Palac slechticen, CZ
The Palace of Noble Ladies
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN
The Palace of Noble Ladies, used as a charity facility for derelict noble and burgher young women, was erected in 1682-1690 by the important Baroque architect Jan Krtitel Erna. In the interior a chapel with Baroque frescos has been conserved from that time. In the 1950s, the famous architect Bohuslav Fuchs reconstructed the building, damaged by bombing during the war, for museum purposes. A permanent ethnographic exhibition was presented there for a long time. Today, the premises are used for short-term exhibitions and the Children’s Museum has found there its seat.

In its stylised interior the Children’s Museum presents interactive exhibitions both for schools and general public, programmes suited to accompany school curricula and for leisure time, Saturday and holiday activities, etc.

CZ
Dum „U šlechticen” byl postaven v letech 1682-1690 ve stylu mestského barokního paláce brnenským stavitelem Janem Krtitelem Ernou. V letech 1790-1791 byla puvodní jednopatrová budova rozšírena a zvýšena V. J. Eitelbergerem o další poschodí a propojena se sousedním Althanským palácem. Do ulice je obrácen výrazným portálem s bosáží. V interiéru je zajímavá kaple s pozdne barokními freskami. Palác sloužil jako nadacní zarízení pro výchovu opuštených šlechtických a meštanských dívek.

Po americkém náletu na Brno v roce 1944 byl Althanský palác natolik poškozen, že došlo po roce 1948 k jeho demolici, stejný osud hrozil i Paláci šlechticen. V prubehu 50. let 20. století se však tuto cennou stavbu podarilo zachránit pro kulturní úcely. Profesor Bohuslav Fuchs vypracoval projekt velkorysé rekonstrukce budovy, respektující jak puvodní historické plány, tak tehdejší muzejní potreby. Nárocné prestavby byly provádeny od roku 1957, v roce 1961 pak došlo k zprístupnení etnografické expozice "Lid v peti generacích", která sloužila s menšími úpravami k poucení verejnosti až do podzimu 1999. V letech 2000-2002 byl Palác šlechticen rekonstruován, od roku 2003 zde probíhají krátkodobé výstavy; pripravuje se také nová stálá expozice.
Opening Times:
Due to the reconstruction, The Palace of Noble Ladies is currently closed for the public. http://www.mzm.cz/oteviraci-doba-a-vstupne/#c9434

Rating: