Bunker aan AlbertKanaal, Riemst, Vlaanderen
31U E 686029 N 5634320
[ENG] Betonnen bunker, located on the bridge over the Albert Canal and part of the defense of it. --- [NL] Betonnen bunker, gelegen aan de brug over het Albertkanaal en deel uitmakend van de verdediging hiervan.
Location: Limburg, Belgium

De aanleg van het Albertkanaal, in de jaren 1930, had naast een economisch, ook een militair doel. De diepe insnijding in het landschap moest van de oostgrens van België een onneembare hindernis maken. In Eben-Emael werd het grootste fort van die tijd in de kalkstenen ondergrond uitgegraven. Er werden bunkers aangelegd bij de bruggen van Kanne, Vroenhoven en Veldwezelt.
In 1995 werden de brug over het Albertkanaal in Vroenhoven (Riemst) en de naastgelegen bunker beschermd als monument. Omwille van de verbreding van het kanaal, werd de brug begin 2009 evenwel afgebroken en vervangen door een nieuwe brug. De betonnen bunker bleef hierbij wel behouden, zij het dat deze door de werken tijdelijk enkele tientallen meters boven het kanaal 'zweefde'. In 2011 werd de nieuwe brug afgewerkt, deze rust aan de Maastrichtse zijde op een hoge betonconstructie en aan de kant van Vroenhoven op het landhoofdgebouw - met geïntegreerde bunker - dat dienst zal doen als oorlogsmuseum.

Bunker en béton, situé sur le pont sur le canal Albert qui fait partie de sa défense.
La construction du canal Albert dans les années 1930 avait un but non seulement économique mais aussi militaire. La coupe profonde dans le paysage avait pour but de faire de la frontière orientale de la Belgique un obstacle imprenable. A Eben-Emael, la plus grande forteresse de son temps a été creusée dans le sous-sol calcaire. Des bunkers ont été construits près des ponts de Kanne, Vroenhoven et Veldwezelt.
En 1995, le pont sur le canal Albert à Vroenhoven (Riemst) et le bunker adjacent ont été protégés en tant que monuments. Cependant, en raison de l'élargissement du canal, le pont a été démoli début 2009 et remplacé par un nouveau pont. Le bunker en béton a été conservé, bien qu'il ait temporairement " flotté " à quelques dizaines de mètres au-dessus du canal à la suite des travaux. En 2011, le nouveau pont a été terminé, ce qui repose du côté de Maastricht sur une haute construction en béton et du côté de Vroenhoven sur le bâtiment principal - avec bunker intégré - qui servira de musée de la guerre.

Betonnen bunker, located on the bridge over the Albert Canal and part of the defense of it.
The construction of the Albert Canal in the 1930s had not only an economic but also a military purpose. The deep cut in the landscape was intended to make the eastern border of Belgium an impregnable obstacle. In Eben-Emael, the largest fortress of its time was excavated in the limestone subsoil. Bunkers were constructed near the bridges of Kanne, Vroenhoven and Veldwezelt.
In 1995, the bridge over the Albert Canal in Vroenhoven (Riemst) and the adjacent bunker were protected as monuments. However, due to the widening of the canal, the bridge was demolished at the beginning of 2009 and replaced by a new bridge. The concrete bunker was retained, although it temporarily 'floated' a few tens of metres above the canal as a result of the works. In 2011 the new bridge was finished, this resting on the Maastricht side on a high concrete construction and on the side of Vroenhoven on the main building - with integrated bunker - that will serve as a war museum.

More info:

Adresse/Adres/Adresses/Address: