Príseka - Czech-Moravian Highlands, Czech Republic
Príseka Chateau
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Príseka Chateau is a small three-story building. It is a building whose core consists of a late Renaissance fortress with a tower.
The chateau serves as a museum now. The museum is open to the public from October 2015.

=========================================================

Zámek Príseka je nevelká trípatrová stavba stojící na jižním konci vsi Príseka, která je cástí mesta Brtnice. Jde o stavbu, jejíž jádro tvorí pozde renesancní tvrz s veží.

Na pocátku 18. století byla tvrz prebudována na menší barokní zámek[1], zachována zustala renesancní vež a portál tvrze. Collaltové zustali majiteli až do pocátku 20. století, zámek však byl od roku 1798 využíván jako škola. Po pozemkové reforme byl roku 1926 zámek predán Václavu Bémovi. V 50. letech 20. století zámek zabralo nove založené JZD, v znikly v nem bytu zamestnancu. V roce 1955 byla pri vichrici stržena puvodní jehlancová strecha veže. Budovy zámku chátraly.

V breznu roku 2014 zacala rozsáhlá rekonstrukce, pri níž byla streše zámku vrácena puvodní podoba[2], kompletne rekonstruovaný byl interiér budovy a opaveny byly fasády. V opraveném zámku od roku 2015 sídlí muzeum modelu aut od ceské modelárské firmy Abrex.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact