Burg und Kloster Oybin
33U E 481763 N 5632509
[DE] - Die romantische Ruine der Burg und Klosters Oybin [CZ] - Romantické ruiny hradu a kláštera Oybin
Location: Sachsen, Germany

[DE]
Die romantische Ruine der Burg und Klosters Oybin ist wahrscheinlich der grösste turistische Anziehungspunkt des Zittauer Gebirges und eines der bedeutendsten Denkmäler der Oberlausitz. Sie steht auf dem Gipfel eines gewaltigen Sandstein-Tafelberges (514 m), der sich etwa 120 m hoch über dem Nordrande des Luftkurortes Kurort Oybin erhebt. Die Burg entstand wahrscheinlich im 13. Jahrhundert als Wachtposten an der bedeutenden, Böhmen mit der Lausitz verbindenden Landstrasse, der Burgfelsen sowohl als die umgebende Landschaft waren aber schon lange vorher besiedelt gewesen.

Zunächst nur einfache Befestigung - wurde die Burg Anfang des 14. Jh. zu einer wehrhaften Anlage ausgebaut. Mitte des 14. Jh. ließ der deutsche Kaiser Karl IV. hier ein Kaiserhaus errichten und stiftete dem Orden der Cölestiner ein Kloster, an dessen imposanter Kirche der berühmte Prager Dombaumeister Peter Parler seine Visitenkarte hinterließ. Durch die Reformation wurde dem Klosterleben in der Mitte des 16. Jh. ein Ende gesetzt. Danach bemächtigten sich die Naturgewalten der Gemäuer bis sie im 18./19. Jh. vor allem durch die Maler der Romantik, wie Caspar David Friedrich, Carl Gustav Carus u. a., wiederentdeckt und weithin bekannt gemacht wurden. Vieles ist seither getan worden, um dieses einmalige Ensemble von Architektur und Natur zu erhalten, mehr noch bleibt zu tun, doch immer ist es ein Wettlauf mit der Zeit ...

[CZ]
- (cesky Ojivín ci Ojvín asi puvodne ze slovanského Moibin - místo Mojbovo) - Hrad a klášter na jehož rozvoji má nemalé zásluhy král Karel IV. Oybin je mestecko nedaleko ceských hranic které dominuje pískovcová stolová hora a zrícenina stredovekého hradu a kláštéra stejného jména.

Historie v kostce:

• nejstarší prokázané osídlení je z doby bronzové, pravdepodobne z 11. století pred naším letopoctem
  • první zmínky o hradu jsou z pocátku 13. století (1290 Cenek z Ojvína)
  • 1319 Jindrich z lipé predává celé území vcetne hradu králi Janu Lucemburskému výmenou za území na morave
  • ve 14. století nechal hrad výrazne prestavet král Karel IV a hrad byl jeho oblíbeným sídlem na dohled Žitavy a demonstroval moc ceského panovníka nad celým Žitavskem
  • z rozhodnutí Karla IV zde byl vybudován klášter celestýnu v roce 1429 hrad odolal i útoku husitu (Bezpecná poloha kláštera byla také již roku 1421 využita k uložení trí zapecetených schránek s relikviemi, odvezených pred husity z pražské katedrály)
  • v poslední ctvrtine 15. století byla zahájena prestavba kláštera, na níž se podílel zhorelecký mestský stavitel Konrad Pflüger a stavební práce se táhly nejméne do roku 1520
  • Konec rozkvetu kláštera - v zárí 1555 zemrel poslední Prevor Christoph Uthmann a v kláštere pak zustal jen jediný mnich Gottschalck
  • krátká návšteva jezuitu ale hrad získává i s pozemky Žitava.. Knihovna kláštera se stává základem Pražské knihovny - prevezena do Prahy
  • za velké boure 24. brezna 1577 byl zapálen bleskem a témer celý areál byl požárem do základu znicen a k obnovení již nedošlo
  • ke zkáze prispelo 14. kvetna 1681 zrícení velké skály, která s sebou strhla celou hradní vež a zavalila nádvorí i nekolik domu v obci pod hradem
  • další škody vznikly pri pozdejší težbe kamene ve spodní cásti hradu
  • až témer do konce 18. století byl hrad zarustající ruinou a teprve v období romantismu byly jeho trosky znovu odhaleny (zvláštní zásluhu na tom meli malíri Caspar David Friedrich a Carl Gustav Carus, kterí svými díly vzbudili zájem dalších umelcu i verejnosti)
  • již v roce 1829 byly zríceniny zprístupneny turistum a v roce 1883 zde Alfred Moschkau vytvoril muzeum

Poznámka ownera: fotografický ráj

Accessibility: Full access