Vinohrady - "Ztraceni v Mnichove" - Prague, Czech Republic
A scene from Czech movie Ztraceni v Mnichove
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Sir "P" a 90 year old gray parrot, formerly living with Edouard Daladier, the French prime minister responsible for signing the Munich Treaty, comes to Prague to give his "account" of the past events. But can he do it, being just a bird? In a series of weird events sir is kidnapped by a Czech journalist undergoing his midlife crisis. The guy has him publicly say some really controversial statements, causing a diplomatic scandal. At the end of the day it is the French who decide to assassinate their own national hero....And that's only the half of the story.

Genre: Comedy, Drama
Site address: námestí Jirího z Podebrad 10, Praha-Vinohrady
Scene description: Mr. Liehm follows his wife and her lover.

=========================================================

Petr Zelenka proslul jako zábavný i potmešilý mystifikátor, v pozadí jeho „príbehu obycejných šílenství" se však pokaždé skrývá i hlubší existenciální úvaha. V prípade filmu Ztraceni v Mnichove se inspirací k ní stala kniha nonkonformního historika Jana Tesare Mnichovský komplex (2000). Prezident Beneš podle ní nebyl v zárí 1938 žádným kapitulantem, nýbrž jasnozrivým stratégem, který v situaci neodvratné války zajistil Ceskoslovensku po jejím skoncení místo na strane vítezu. Pohranicí nám bylo vráceno, tri miliony Nemcu odsunuty. Jaké následky to prineslo pozdeji, je ovšem už jiná otázka…
Zelenkuv opus obsahuje vlastne ctyri filmy v jednom. Zacíná dokumentárním sestrihem deseti dnu mnichovských událostí podle klasického historického výkladu. Následuje hraná šaráda s ukradeným papouškem nekdejšího francouzského premiéra Daladiera, který po svém pánovi i dnes pronáší urážlivé výroky o Ceších, a zpusobí tím mediální skandál. Pak se snímek preklápí do rekapitulace procesu vzniku práve této druhé cásti. Natácení je pronásledováno necekanými prekážkami, tvurci navíc úporne hledají, o cem vlastne film má být. Práve tady pricházejí v hutné názorové výmene ve štábu ke slovu Tesarovy teze. Mezitím ovšem pri autohavárii hyne jeden z hlavních predstavitelu a zároven se ukazuje, že ceský producent hrál falešnou hru s francouzskou koprodukcí.
Movie or TV Show: Ztraceni v Mnichově

Year Released or First Aired: 2,015.00