RM: 7282 - Stadhuis van Alkmaar
Rijksmonument 7281 Stadhuis van Alkmaar Langestraat 97 in Alkmaar, Netherlands.
Location: Noord-Holland, Netherlands

[NL] "Het stadhuis bestaat uit een elf traveeën brede langsgevel en links hiervan een achtzijdige traptoren, beide gebouwd tussen 1509 en 1520, gerestaureerd 1897-1881 en 1910; rechts een in 1894 aangebouwde vleugel. De laatgotische gevel is, evenals de traptoren, opgebouwd uit lagen baksteen afgewisseld met lagen natuursteen en wordt bekroond door vijf dakkapellen, elk gevat tussen twee pinakels en voorzien van een natuurstenen puntgevel, en onderling verbonden door een natuurstenen balustrade. Trapbordes met gebeeldhouwde leeuwen, toegang gevat in een geprofileerde spitsboognis. Boven de vensters segmentboogvormige ontlastingsbogen met natuurstenen blokken; sierankers. De traptoren heeft een onderbouw van vier geledingen, een op de rondboogfries overkragende gebeeldhouwde balustrade en een houten bovenbouw van twee geledingen, de laatste in 1927 aangebracht. De rechtervleugel van het stadhuis is voorzien van een lijstgevel met trigliefen en van een attiek. De risaliet van de linkertravee heeft in de lijst twee trigliefconsoles, ingangsomlijsting met consoles en een opzetstuk met inscriptie; de ingangspartij bekroond door twee beelden, die de personificaties van de rechtvaardigheid en de waarheid voorstellen; twee festoenen, elk met twee vlakgekapte wapens."

[EN] "The town hall consists of an eleven bays wide longitudinal facade and to the left of it an eight-sided staircase, both built between 1509 and 1520, restored 1897-1881 and 1910; to the right a wing built in 1894. The late-Gothic facade, like the stair tower, is made up of layers of brick alternating with layers of natural stone and is crowned by five dormer windows, each between two pinnacles and provided with a natural stone gable, and interconnected by a natural stone balustrade. Staircase with sculpted lions, access included in a profiled rush-hour arch. Above the windows segment arched relief arches with stone blocks; ornamental anchors. The stair tower has a substructure of four sections, a sculpted balustrade overhanging the arched frieze and a wooden superstructure of two sections, the last of which was installed in 1927. The right wing of the town hall has a framed facade with triglyphs and an attractive one. In the list, the risk of the left cattle has two triglyfconsoles, an entry frame with consoles and an inscription attachment; the entry party is crowned with two images, representing the personifications of justice and truth; two festoons, each with two flat cut weapons."

Source: monumentenregister.cultureelerfgoed.nl
Monument Number: 7282