RM: 7258 - Grote of Sint-Laurenskerk - Alkmaar
Rijksmonument 7258 Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar
Location: Noord-Holland, Netherlands

[NL] "GROTE of ST. LAURENSKERK. Een geheel met natuursteen beklede bakstenen kruisbasiliek met zevenzijdige koorsluiting gebouwd van 1470-1518. Twee traptorens tegen de westzijde van de beide schipzijbeuken en twee tegen de oostzijde van de beide transeptarmen. Aan de zuidzijde van het koor de v.m. sacristie, thans consistoriekamer (XVIb); tussen sacristie en zuidelijke transeptarm de op bogen overgebouwde librie (XVId); in de hoek tussen noorderdwarsarm en kooromgang een ruimte (XVI B) voor de blaasbalg van het kleine orgel.
Klokkenspel bestaande uit 27 klokken van Melchior de Haze en 8 moderne klokken. Slagklok van J. Moer uit 1525, diam. 130 cm. Op steunbeer van de kerk een stenen zonnewijzer. Trommelspeelwerk van Eijsbouts, 1905.
Inwendig zijn het middenschip en het transept gedekt door houten tongewelven met in de koorsluiting een monumentale beschildering uit 1519. De zijbeuken, de zijbeukkapellen en de kooromgang gedekt door stergewelven. Belangrijkste onderdelen van de inventaris: laatgotisch koorhek. a. Hoofdorgel: in een kas die vervaardigd werd naar een ontwerp van Jacob van Campen, bouwde G. van Hagerbeer in 1643 een drieklaviers orgel met vrij pedaal. Dit instrument werd in 1725 vervangen door een orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, gemaakt door Frans Caspar Schnitger. Schnitger maakt gebruik van een deel van het Hagerbeer-pijpwerk. In 1986 geheel gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. b. Koororgel: Van oorsprong eenklaviers orgel in 1511 gemaakt door J. van Covelen. Enige tijd later werd het orgel uitgebreid met een tweede klavier. Doophek (1605), vijf gestoelten tegen de zuilen van het schip, waarvan twee naar ontwerp van Jacob van Campen (1655), koperen kaarsenkronen, schilderstuk voorstellende de kerk met niet uitgevoerde toren, stenen zerk voor Floris V en koperen zerk voor Pieter Palinck en zijn echtgenote. In de v.m. sacristie een houten tongewelf met overblijfselen van ornamentale beschildering."

[EN] "GROTE of ST. LAURENSKERK. An entirely natural stone clad brick crossbasilica with seven-sided choir closure built from 1470-1518. Two stair towers on the west side of the two naval aisles and two on the east side of the two transept arms. On the south side of the choir the v.m. sacristy, now consistory room (XVIb); between sacristy and southern transept arm, the arched libry (XVId); in the corner between northern transept arm and ambulatory, a space (XVI B) for the bellows of the small organ.
Bell set consisting of 27 bells of Melchior de Haze and 8 modern bells. Percussion clock by J. Nut from 1525, diam. 130 cm. On support of the church a stone sundial. Drummel play by Eijsbouts, 1905.
Internally, the nave and transept are covered by wooden barrel vaults with a monumental 1519 painting in the choir closure. The side aisles, the side chapels and the ambulatory covered by star vaults. Main components of the inventory: late-gothic choir screen. a. Main organ: in a glasshouse designed by Jacob van Campen, G. van Hagerbeer built a three keyboards organ with free pedal in 1643. This instrument was replaced in 1725 by an organ with Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk and free pedal, made by Frans Caspar Schnitger. Schnitger uses part of the Hagerbeer pipework. Completely restored in 1986 by Flentrop Orgelbouw. b. Organ: Originally a piano organ made in 1511 by J. van Covelen. Some time later the organ was extended with a second keyboard. Baptistery gate (1605), five stools against the columns of the ship, two of which were designed by Jacob van Campen (1655), copper candle crowns, painting the church with a tower not built, stone church for Floris V and copper church for Pieter Palinck and his wife. In the v.m. sacristy a wooden barrel vault with remnants of ornamental painting."

Source: monumentenregister.cultureelerfgoed.nl
Monument Number: 7258