Zuiderpershuis - Antwerpen - België
31U E 597166 N 5674283
Van 1883 tot 1977 voorzag het Zuiderpershuis als hydraulische krachtcentrale de haven van energie, voor het aandrijven van o.a. kranen, bruggen en sluizen
Location: Antwerpen, Belgium

[Nl]

Historiek

Vanaf 1865 kende de Antwerpse haven een grote bloei. Tussen 1877 en 1886 werd over een lengte van 5,5 kilometer aan de rechteroever van de Schelde een nieuwe havenstrook aangelegd, de Scheldekaaien. Tegelijkertijd werd in de nieuwe verkaveling van het Zuid een groot terrein vrijgehouden voor de aanleg van de Zuiderdokken, waar de handel in vis, kolen, vlees en bouwmaterialen werd geconcentreerd. Om de volledige haven te bedienen, werden tussen 1865 en 1904 acht pershuizen opgericht, waarvan er momenteel nog drie bestaan: het Zuiderpershuis aan de Waalsekaai, het Noorderpershuis aan de Indiëstraat en het pershuis van het Sint-Felixpakhuis op de Oudeleeuwenrui. De techniek van de hydraulische stations, om door middel van onder druk gezet koud water energie over een afstand te verdelen, werd rond 1865 in Antwerpen geïntroduceerd en toegepast in het Koninklijk Pakhuis aan het Bonapartedok; de stad nam dit procedé over.

Het Zuiderpershuis werd in 1881 getekend door Päul De Wit, onderingenieur van de stad onder Gustave Royers. In 1887 publiceerde L’Emulation een afbeelding van het pershuis, maar op naam van Eugeen Dieltiens; de link met deze architect is niet duidelijk. De uitvoering van de werken werd aanbesteed aan R. Hargot uit Sint-Gillis (Brussel). Het basiscomplex bestond uit twee gebouwen waarin enerzijds machinekamers en werkplaatsen, en anderzijds de administratie met directiewoning en aanpalende schrijnwerkerij. Er werden regelmatig uitbreidingen, aanpassingen en herinrichtingen doorgevoerd. Rond 1900 werd een stapelplaats aangebouwd tegen de stoomketelzaal gebouwd, tien jaar later werd een nieuwe weegbrug van 30 ton aangekocht (Eugène Hurstel, Verviers). Verdere uitbreidingen van vóór 1923 beslaan enkele werkplaatsen en bergruimtes. In 1923 gebeurden de laatste uitbreidingen tot de huidige omvang van het complex.

Kort na de buitendienststelling van het Zuiderpershuis rond 1975 werd het complex beschermd als monument bij K.B. van 20 februari 1979. Midden jaren 1980 herbestemde men het pand tot theater- en kunstencentrum, eerst voor de Internationale Nieuwe Scène, later voor het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis. Intensieve restauratie volgde tussen 1992 en 2007.

[En]

From 1883 to 1977, the Zuiderpershuis supplied the port of energy as a hydraulic power station, for powering cranes, bridges and locks.

History

From 1865 onwards, the port of Antwerp was booming. Between 1877 and 1886, a new port strip, the Scheldt quays, was constructed along the right bank of the Scheldt over a distance of 5.5 kilometers. At the same time the new subdivision of the South a large area kept clear for the construction of the South Docks, where the trade in fish, coal, building materials meat and concentrated. To control the entire harbor, were established between 1865 and 1904 eight press houses, of which there are currently three are: Zuiderpershuis the Waalsekaai, the North Persian House on India Street and the press house of the Saint-Felix warehouse on Oudeleeuwenrui. The technique of the hydraulic drives, to put, by means of pressurized cold water to distribute energy over a distance, was introduced in Antwerp around 1865 and used in the Royal Warehouse to the Bonapartedok; the city took over this process.

The Zuiderpershuis was signed in 1881 by Päul De Wit, city engineer under Gustave Royers. In 1887, L'Emulation published an image of the press house, but in the name of Eugeen Dieltiens; the link with this architect is not clear. The execution of the works was put out to R. Hargot from Saint-Gilles (Brussels). The basic complex consisted of two buildings in which, on the one hand, engine rooms and workshops, and on the other hand the administration with board and adjacent joinery. Extensions, adjustments and refurbishments were regularly implemented. Around 1900 a stacking yard was built against the steam boiler room, ten years later a new weighing bridge of 30 tons was purchased (Eugène Hurstel, Verviers). Further expansions before 1923 cover some workshops and storage areas. In 1923 the latest expansions took place to the current size of the complex.

Shortly after the decommissioning of the Zuiderpershuis around 1975 the complex was listed by K. B. dated 20 February 1979. In the mid-1980 was re-voted the property to theater and arts center, first for the International New Scene, later the World Zuiderpershuis. Intensive restoration followed between 1992 and 2007.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Waalsekaai 14