The Holy Trinity Column - Chlumín, Czech Republic
The Holy Trinity Column - Chlumín
Location: Středočeský kraj, Czechia

Sloup jako památník moru venovala vévod­kyne Anna Marie Toskánská, tedy stejná donátorka, jako v prípade sloupu v Hostivici a v Kácove. Autorem je Jan Pursch. Dílo snad vzniklo mj. jako urcitá odpoved na prítom­nost morového sloupu v sousedním Obríství, který je o 23 let starší. Pojetí je však zcela odlišné.

Obelisk trojbokého pudorysu vyniká neob­vyklou ikonografií a bohatou socharskou výzdobou. Ústrední postavou je sice Panna Marie s dítetem, ikonograficky však zaujímá podrízené postavení ve strední cásti obelisku, zatímco je jí nadrazen symbol Ducha Svatého a na vrcholu dríve i kovový trojicní symbol (patrný ješte na meziválecných fotografi­ích). Na konzolách podstavce jsou umísteny sochy sv. Prokopa, Eustacha a Márí Magda­lény, v dolních výklencích pak ješte sv. Vác­lava, Ludmily a Jana Nepomuckého. Strední cást ve tvaru trojbokého hranolu nese reliéfy s vyobrazením martyrií príslušných svetcu odpovídajících sochám ve výklencích. Uspo­rádání tak tvorí hierarchizovaný, ale výtvarne rovnocenný celek v poradí odspodu: svetci s durazem na ceské patrony — P. Marie — symbolické vyjádrení Nejsvetejší Trojice.

Kámen pro tento socharsky i architektonicky nárocný objekt byl porízen za cenu 140 zlatých. Jde pravdepodobne o materiál z širšího okolí (snad mšenský pískovec). Sloup byl restaurován v letech 1958 a 2000. Casto je nepres­ne, ale vcelku opodstatnene oznacován jako mariánský, a to i na internetových strán­kách obce.

Ikonografie: trojicní s mariánským a sveteckým akcentem
Typ: obelisk — skupina, podstavec se sochami ve výklencích