Kaple Nalezeni svateho Krize, Male Cicovice, CZ
33U E 446472 N 5556105
[CZ] Osmiboká rímsko-katolická kaple Nalezení sv. Kríže, Malé Cícovice, okres Praha-západ [ENG] Octagonal Roman-Catholic Waychapel of Finding the Holy Cross, Malé Cícovice, Prague-West district
Location: Středočeský kraj, Czechia

[CZ]
Kaple Nalezení sv. Kríže stojí na návrší na východní strane Malých Cícovic jako ozdoba okolní krajiny. Barokní stavba je v pudorysu osmiboká a má stanovou strechu, která je završena sanktusníkem se zvonem. Pohledove je svým exteriérem nezamenitelná. Kaple byla postavena v letech 1711 – 1714, kdy cícovické panství vlastnili jezuité z Tuchomeric. Pravdepodobne byla ideovým cílem poutní stezky. Díky jezuitské rezidenci vznikl v jejím okolí soubor drobných sakrálních staveb, z nichž nekteré se dochovaly do dnešních dnu.

V letech 1908 – 1909 byla provedena obnova tehdy již znacne zchátralé kaple. Zatím poslední rekonstrukce probehla v 90. letech dvacátého století.
Behem 2. svetové války nemecká armáda sejmula puvodní zvon a použila jej na výrobu streliva. Vyzvánení kaple tak utichlo až do roku 1994, kdy byl díky verejné sbírce zakoupen zvon nový. V soucasné dobe jsou její prostory využívány predevším k porádání svatebních obradu a príležitostných koncertu.

[ENG]
Waychapel of Finding the Holy Cross stands on the hill on the eastern side of Malé Cícovice as an ornament of the surrounding countryside. The baroque building is octagonal in the ground plan and has a tent-shaped roof, completed by a sancton with a bell. Its exterior view is unmistakable. The chapel was built between 1711 and 1714, when the Cícovice estate was owned by the Jesuits of Tuchomerice. It was probably the ideal destination of the pilgrimage trail. Thanks to the Jesuit residence, a collection of small sacral buildings has been created in its surroundings, some of which have survived to this day.

In the years 1908 - 1909 the reconstruction of the already dilapidated chapel was carried out. So far, the last reconstruction took place in the 1990s.
During the World War II, the German army removed the original bell and used it to produce ammunition. The ringing of the chapel was silenced until 1994, when a new bell was purchased thanks to a public collection. At present, its premises are used mainly for wedding ceremonies and occasional concerts.