Windmolen Sint-Janshuismolen - Brugge - West-Vlaanderen
31U E 516634 N 5673850
"Sint-Janshuismolen" of "Schellemolen". Jaartal "1770" op een ijzerbalk. // "Sint-Janshuismolen" or "Schellemolen". Year "1770" on an iron beam
Location: West-Vlaanderen, Belgium

[NL]
"Zogenaamde "Sint-Janshuismolen" of "Schellemolen". Jaartal "1770" op een ijzerbalk. Gebouwd in opdracht van de bakkers die in 1769 de berg gekocht hadden waarop de in 1744 omgewaaide Sint-Janshuismolen had gestaan. In bedrijf tot 1914, en opnieuw vanaf 1964. In 1990 werden de kruiklossen en de halslager (staak) hersteld. Ook de kuippalen werden vervangen en de molenzeilen vernieuwd. In 1991 is het timmerwerk behandeld met carbolineum en de wieken werden met een rode en blauwe kleur verfraaid. De koppen van de kruisplaten werden met een beplanking van cederhout afgedekt. In 1992 werden de daklijsten en de hoekverbindingen hersteld in combinatie met de ambachtelijke restauratie van het houtwerk. Vernieuwen van beplanking in 1998 en onderhoudswerken in 2001. Standaardmolen op vier teerlingen, op een berg. Teerlingen, van baksteen en Brabantse steen. Verticale beschieting op voor- en zijkanten; eiken "leien" of "geschubde" houten beschieting aan de windweeg en op de kap. Gebroken kap. Nieuwe roeden van 1968. Op de maalzolder talrijke namen en jaartallen waarvan de oudste zijn "FSK/ 1788", "A. ROOSE/ 1790", "FRANS/ VERRIEST/ 1805", "J.V./ 1809".

[EN]
"So-called . Built by order of the bakers who in 1769 had bought the mountain on which the Sint-Janshuismolen, which was blown over in 1744, had stood. In operation until 1914, and again from 1964. In 1990, the jug loosens and the neck bearing (stop) were repaired. The tubs were also replaced and the windmill tarpaulins were renewed. In 1991 the carpentry was treated with carbolineum and the blades were decorated with a red and blue colour. The heads of the cruciate plates were covered with a cladding of cedar wood. In 1992, the roof frames and corner joints were restored in combination with the traditional restoration of the woodwork. Renewal of planking in 1998 and maintenance work in 2001. Standard mill on four tar, on a mountain. Teers, of brick and Brabant stone. Vertical shelling on the front and sides; oak "slate" or "scaly" wooden shelling on the windweigh and on the hood. Broken hood. New rods from 1968. In the mill loft numerous names and dates of which the oldest are "FSK/ 1788","A. ROOSE/1790","FRANS/ VERRIEST/ 1805","J. V. / 1809".

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: