Belfort-Hal - Bruges - West-Vlaanderen
Het belfort van Brugge is sinds 4 december 1999 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

[NL]

"Oorspronkelijk commercieel en bestuurlijk complex aan de zuidelijke Marktzijde, ingesloten door de Wollestraat ten oosten, de Oude Burg ten zuiden en de Hallestraat ten westen. Het weerspiegelt het toenmalige belang van Brugge en zijn lakennijverheid, en getuigt tevens van het monumentale en grootschalige karakter van de openbare burgerlijke architectuur in de Middeleeuwen en het omgaan met een dergelijk monument door de eeuwen heen.

Functies. Het belfort of de zogenaamde Halletoren, herbergt oorspronkelijk de schatkamer of de zogenaamde Thesaurie, het arsenaal en de klokkenkamer. Hier vergaderen ook de stadsschepenen; na de brand van 1280 verhuizen die echter naar het Ghiselhuus op de Burg. De hal fungeert als overdekte marktplaats en stapelruimte. Thans heeft de hal een feest-, tentoonstellings- en secundair ook een handelsfunctie. Het belfort staat als historisch symbool van de stad en is een internationale, cultuurtoeristische trekpleister.

Plattegrond en opstand. Imposante constructie op een onregelmatige rechthoek met ruime binnenplaats. Het 83 meter hoge belfort met ingebouwde vierkante basis en typerende achtzijdige bovenbouw verheft zich centraal boven de Marktvleugel en domineert het geheel.

Materialen. Verankerde baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor constructieve onderdelen en architectonische versieringen; de bovenste belfortgeleding is volledig op

[EN]

"Originally commercial and administrative complex on the southern Marketside, enclosed by Wollestraat east, Oude Burg south and Hallestraat west. It reflects the importance of Bruges and its cloth industry at that time, and also bears witness to the monumental and large-scale character of public civil architecture in the Middle Ages and its handling of such a monument throughout the centuries.

Functions. The belfry or Hallet Tower originally accommodates the treasury or the so-called Treasury, the arsenal and the belfry. The city ships also meet here; after the fire of 1280, however, they move to the Ghiselhuus op de Burg. The hall serves as a covered marketplace and stacking area. The hall now also has a festive, exhibition and secondary trading function. The belfry is a historical symbol of the city and is an international cultural tourist attraction.

Floor plan and stand. Impressive construction on an irregular rectangle with a spacious courtyard. The 83-metre-high belfry with built-in square base and typical eight-sided superstructure rises centrally above the Market Wing and dominates the whole.

Materials. Anchored brick construction with the use of natural stone for structural components and architectural decorations; the upper belfry section is constructed entirely from sandstone in Brabant. Use of different kinds of natural stone such as Tournai stone, hard stone, sand-lime brick, sandstone, etc. depending on the respective construction phases, repair work and restoration campaigns.getrokken uit Brabantse zandsteen. Gebruik van verschillende soorten natuursteen zoals Doornikse steen, hardsteen, kalkzandsteen, zandsteen, enzovoort naargelang de respectievelijke bouwfasen, herstellingswerken en restauratiecampagnes."

Adresse/Adres/Adresses/Address:
Belfort