Middeleeuwse stadspoort Ezelpoort - Bruges - West-Vlaanderen
31U E 515055 N 5673818
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten noorden van 't Stil Ende // Detached, medieval town gate located north of't Stil Ende
Location: West-Vlaanderen, Belgium

[NL]
"Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten noorden van 't Stil Ende, ten westen van het kruispunt tussen de Gulden Vlies- en Koningin Elisabethlaan en ten zuiden van de Scheepsdalelaan. Aan stads- of oostzijde toegankelijk via een vlakke, tweeledige brug met segment- en natuurstenen korfboog en verankerde bakstenen borstweringen met natuurstenen dekstenen; aan veld of westzijde soortgelijke, enkelvoudige boogbrug. Voormalige verbinding naar de buitenwijk Sint-Pieters-op-de-Dijk.

1297: samen met de aanleg van de tweede stadsomwalling, bouw van een poort door Willem Rynvisch. Circa 1328: ontmanteling van alle stadsversterkingen onder meer Ezelpoort, in uitvoering van het vredesverdrag van Athis-sur-Orge (1305). 1369: opdracht aan Jan Slabbaerd om nieuwe poort te bouwen naar het voorbeeld van de Smeden- en Boeveriepoort; het bouwwerk ligt midden het water van de twee grachten en is voorzien van twee monumentale torens, een voorpoort met valbrug en een vaste brug, laatst genoemde herbouwd door Jan van Oudenaerde in 1385. 1562: Marcus Gerards tekent een gotisch poortgebouw, geflankeerd door torens met spitse bedaking en aan de veldzijde, een soort van voorpoort met kleinere torens; een smalle houten brug ligt buiten de poort. 1615: sloop van de voorpoort en bovenbouw van de torens. 1632: heroprichting van de middenpartij. 1677: toevoeging van het klokkentorentje met beiaardklokje, afkomstig van het Belfort en uitgevoerd door de Antwerpse klokkengieter Melchior de Haze. 1782: afbraak van de voorpoort aan stadszijde en kort erna bouw van het octrooihuisje tussen beide grachten. 1865: Popp beeldt de poort af met tussen de twee grachten telkens een boogbrug. 1897-1902: opmaak van een té idealiserend en dus nooit uitgevoerd restauratie-ontwerp door architect C. De Wulf (Brugge), gebaseerd op het plan van Marcus Gerards (1562). 1900: dempen van de vest en buitengracht, afbraak van het octrooihuis en aanleg van de Scheepsdalelaan ten noorden van de poort. 1913-1951: aanleg van tramsporen (lijn nummer 3) onder de poort door. 1991-1993: vrij ingrijpende restauratie naar ontwerp van architecten J. Victoir en H. De Troyer (Brussel) uitgevoerd door Vandendorpe: grosso modo volledig ontmantelen van het gevelparement, hermetsen en heropbouwen met hergebruikt materiaal, deels vervangen van de Doornikse kalkzandsteen door Massangis, vernieuwen van de dakbedekking, vervangen van de bebordingen onder de achtzijdige torendaken door een omlopend vensterregister, dichten van de steigergaten, verwijderen van de tweede deur in het wachterhuisje en heropenen van de eerste boog van de brug aan stadszijde. Heden heeft gebouw geen bepaalde bestemming.

Eenvoudige plattegrond: rechthoekig middendeel met doorgang geflankeerd door twee afgeronde torens. Aan stadszijde, voormalig 18de-eeuws wachtershuisje.

Stoere verankerde baksteenbouw in geringe mate gecombineerd met natuursteen voor de versieringselementen - onder meer een over de hele constructie doorgetrokken waterlijst - en de afwerking van de muuropeningen; complexe leien bedaking met veelzijdige helm en verhoogde spits voor de torens, en zadeldak tussen aandaken boven de poort. Aan stadszijde, "traditioneel" 17de-eeuws uitzicht. Centraal poortgebouw met steekboogvormige doorgang onderaan afwisselend afgewerkt met grijze en witte negblokken van Doornikse kalksteen en Lediaanse kalkzandsteen. Omlopende waterlijst onder twee rechthoekige vensters met strek, natuurstenen onderdorpel en afgeschuinde dagkanten. Op de middenpenant, verweerde natuurstenen gevelsteen en flankerende schietgaten (1991). Links van de doorgang, in de zuidwesttoren, korfboogdeurtje met afgeschuinde dagkanten en rechts dito negblokken; rechthoekige bovenlicht met natuurstenen latei en onderdorpel, ontlastingsboog en diefijzers. Tegen de noordoosttoren, voormalig wachtershuisje van vijf traveeën en een bouwlaag onder leien zadeldak (nok loodrecht op de noordoosttoren) met aandak en hoge schoorsteenschacht. Links deur onder vernieuwde latei van natuursteen op originele consoles, en aansluitend nieuw register van vier gekoppelde venstertjes onder rollagen met open voeg. Overstekende gevel aan waterkant opgevangen door vier verankerde rondbogen op versneden consoles; twee kleine rechthoekige vensters .

Aan veldzijde, haast blinde westgevel waaraan het bekronend driehoekig, geleed fronton met oculus - heden van kalkzandsteen van Massangis - een meer vooruitstrevend uitzicht verleent. Rondboogdoorgang deels afgewerkt met arduinen negblokken en links, een schietgat ingewerkt in de arduinen plint. Boven de omlopende waterlijst, twee schietgaten en ertussen, sporen van natuurstenen wapenschild. De doorgang zelf vertoont sporen van poortmechanisme onder meer brede, natuurstenen sleuf in zijmuren.

Torens afgedekt met veelzijdige helm onderbroken door een omlopend vensterregister; voorts twee dakkapellen en bekronend bolspitsje. Gesloten muurpartijen alleen belijnd door een lijst van Doornikse kalksteen grosso modo net boven waterniveau en de andere, reeds vermelde, omlopende lijst; muuropeningen beperkt tot twee schietgaten met natuurstenen negblokken aan veldzijde en in een rechthoekig venster met strek en natuurstenen lekdrempel aan de noord- en zuidkant."

[EN]
"Detached, medieval town gate located north of't Stil Ende, west of the junction between the Golden Vlies- en Koningin Elisabethlaan and south of the Scheepsdalelaan. Accessible on the city or east side via a flat, two-part bridge with segmented and natural stone basket arch and anchored brick parapets with natural stone deck stones; similar single arch bridge on the field or west side. Former connection to the suburb of Sint-Pieters-on-de-Dijk.

1297: together with the construction of the second city wall, construction of a gate by Willem Rynvisch. Approximately 1328: dismantling of all city fortifications including Ezelpoort, in implementation of the Athis-sur-Orge Peace Treaty (1305). 1369: commission to Jan Slabbaerd to build a new gate following the example of the forging and shredding gate; the building is situated in the middle of the water of the two canals and is equipped with two monumental towers, a front gate with a drawbridge and a fixed bridge, the last mentioned rebuilt by Jan van Oudenaerde in 1385. 1562: Marcus Gerards draws a gothic gate building, flanked by towers with pointed bedings and on the field side, a kind of front gate with smaller towers; a narrow wooden bridge lies outside the gate. 1615: demolition of the front gate and superstructure of the towers. 1632: re-establishment of the central part. 1677: addition of the bell tower with carillon bell, from Belfry and performed by the Antwerp bell foundry Melchior de Haze. 1782: demolition of the front gate on the city side and shortly after construction of the patent house between the two canals. 1865: Popp depicts the gate with an arched bridge between the two canals. 1897-1902: layout of an overly idealising and therefore never executed restoration design by architect C. De Wulf (Bruges), based on the plan of Marcus Gerards (1562). 1900: muffling of the vest and outer moat, demolition of the patent office and construction of the Scheepsdalelaan north of the gate. 1913-1951: construction of tramway tracks (line number 3) underneath the gate. 1991-1993: quite extensive restoration according to design by architects J. Victoir and H. The Troyer (Brussels) performed by Vandendorpe: To a large extent, completely dismantle the façade assembly, rebuild and rebuild it with recycled material, partly replace the Tournai sand-lime brick with Massangis, renew the roofing, replacing the signs underneath the eight-sided tower roofs with a continuous window register, sealing the scaffolding holes, removing the second door in the guard house and reopening the first arch of the bridge on the city side. Today building has no specific destination.

Simple floor plan: rectangular central section with passageway flanked by two rounded towers. On the city side, former 18th-century guard house.

Toughly anchored brick construction combined to a small extent with natural stone for the decorative elements - including a continuous watering frame that extends across the entire structure - and the finishing of the wall openings; complex slate bedding with a versatile helmet and raised spire for the towers, and saddle roof between roofs above the gate. On the city side,"traditional" 17th-century views. Central gate building with arch-shaped passageway at the bottom alternately finished with grey and white neg blocks of Tournai limestone and Ledian sand-lime brick. Sloping water table underneath two rectangular windows with stretching, natural stone base and chamfered edges. On the central pentant, weathered natural stone facade stone and flanking embrasures (1991). To the left of the passageway, in the southwest tower, small arch door with chamfered edges and right ditto negblocks; rectangular upper light with natural stone lintel and sub-surface, relief arches and thief irons. Against the northeast tower, former guardhouse of five bays and a building layer under slate saddleback roof (ridge perpendicular to the northeast tower) with canopy and high chimney shaft. Left door underneath renewed natural stone lintel on original consoles, and then new register of four linked windows under coil layers with open joint. Excellent waterfront facade covered by four anchored circular arches on recessed consoles; two small rectangular windows.

On field side, almost blind west facade with a triangular, articulated arctic front with oculus - present-day sand-lime brick from Massangis - giving a more progressive view. Round arch passage partly finished with red nematode and on the left, a loophole embedded in the red plinth. Above the surrounding water table, two loopholes and in-between, traces of stone coat of arms shield. The passage itself shows traces of gate mechanism including wide, natural stone slits in side walls.

Towers covered with a multi-faceted helmet interrupted by a revolving window register; two dormers and a crowning bullet tip. Closed wall sections only lined by a list of Tournai limestone grosso mod,......."

Adresse/Adres/Adresses/Address:
Stadspoort Ezelpoort