Begijnhofkerk Sint-Catharina - Tongeren - Limburg
31U E 674087 N 5628178
Vroeg-gotische kerk uit eind 13de eeuw // Early Gothic church dating from the end of the 13th century
Location: Limburg, Belgium

[NL]
"In oorsprong een vroeg-gotische kerk uit eind 13de eeuw; uit deze periode dateren de oudste gedeelten (middenbeuk en koor) van silex; mogelijk was het schip toen voorzien van een houten plafond. De zijbeuken zijn weliswaar van mergelsteen, maar schijnen toch ouder dan het transept, dat dateert uit midden 14de eeuw. Midden 15de eeuw worden verschillende verbouwingen uitgevoerd; waarschijnlijk dateert de stenen overwelving uit deze periode: deze overwelving maakte het gebruik van steunberen noodzakelijk, wat op zijn beurt een aanpassing van de vensters der zijbeuken met zich meebracht. Een bouwcampagne van 1706-1719 levert het huidige barokgewelf op en de dakruiter, gedateerd 1719. Restauratie onder leiding van M. Christiaens in 1904.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met transeptarmen van één travee, een koor van één travee met vlakke sluiting en twee sacristiëen aan de noord- en zuidzijde van het koor.

Pseudo-basilicale opstand, de middenbeuken, transeptarmen en koor onder zadeldak (leien), de zijbeuken onder lessenaarsdak; klokkenruiter met peerspits boven de kruising. Het gebouw is opgetrokken uit mergelsteen op een sokkel van silexblokken in vrij regelmatig verband met afzaat van hardsteen.

De westgevel is voorzien van een rechthoekig portaal in een hardstenen omlijsting met driehoekige latei; in elke zijbeuk twee spitsboogvensters voorzien van een geprofileerde booglijst en gotische tracering; voorts, boven het portaal, twee smalle vensters met driepasboog, en een oculus. Het schip is voorzien van vensters confer de voorgevel, waartussen steunberen van vier versnijdingen; geprofileerde kroonlijst; oorspronkelijke spitsboovormige bovenlichten, thans gedicht en vervangen door korfboogvormige muuropeningen. De transeptarmen zijn voorzien van geprofileerde spitsboogvensters. Het koor is opgetrokken uit silexblokken met banden, hoekbanden en geprofileerde kroonlijst van mergelsteen; de oostelijke geveltop is van mergelsteen met twee geprofileerde oculi; in de verschillende gevels drieledige, mergelstenen spitsboogvensters met geprofileerde waterlijst; het venster in de oostgevel is gedicht. De sacristie aan de zuidzijde is een neogotische constructie onder zadeldak, met spitsboogvensters. De noordelijke sacristie is tegen het koor aangebouwd, onder lessenaarsdak, en op een gevelsteen gedateerd 1653; baksteen met mergelstenen speklagen; drieledig houten kruiskozijn met diefijzers in het benedengedeelte, en glas in lood. Tegen de oostgevel van het koor is een recent gebouw aangebouwd.

Mergelstenen interieur. Overwelving der middenbeuk door middel van een kruisribgewelf met zeer brede ribben, voorzien van panelen met stucwerkversiering, en gedragen door consoles met bladwerkversiering; geprofileerde spitsboogvormige gordelbogen. De scheiding tussen midden- en zijbeuken wordt gevormd door een rondboogarcade met geprofileerde bogen op bundelpijlers met bladwerkkapitelen. De zijbeuken zijn voorzien van een houten plafond dat de dakhelling volgt. Kruising en koor hebben een overwelving zoals de middenbeuk; delen van de oorspronkelijke dakkap (makelaar en spantbalk) bleven bewaard. De buitenmuren zijn voorzien van rondbooglisenen onder de vensters, waarin zich oorspronkelijk muurschilderingen bevonden."

[EN]
"Originally an early Gothic church dating from the end of the 13th century; from this period the oldest parts (central nave and choir) of silex date back to the early 13th century; possibly the ship was then fitted with a wooden ceiling. The side aisles are made of marlstone, but appear to be older than the transept, which dates from the middle of the 14th century. Several renovations were carried out in the middle of the 15th century; probably the stone overgrowth dates back to this period: this overgrowth necessitated the use of buttresses, which in turn entailed an adaptation of the windows of the aisles. A construction campaign of 1706-1719 resulted in the current baroque vault and the roof rider, dated 1719. Restoration led by M. Christiaens in 1904.

The map describes a three-beam nave of six bays with transept arms of one bay, a choir of one bay with flat closure and two sacristies on the north and south sides of the choir.

Pseudo-basilic uprising, median beech, transept arms and chorus under saddle roof (slates), side aisles under the pent roof; bell ringer with pear spire above the crossroads. The building is constructed of marlstone on a base of silex blocks in quite regular connection with stoneware.

The west facade is provided with a rectangular portal in a hard stone frame with triangular lintel; in each side aisle with two pointed arched windows in each side a profiled arch frame and Gothic tracing; in addition, above the portal, two narrow windows with triple arch and an oculus. The ship is equipped with windows conferencing façade, between which support bears of four cuts; profiled cornice; original pointed arched top lights, now sealed and replaced by arch-shaped wall openings. The transept arms are provided with profiled pointed arched windows. The choir is constructed of silex blocks with bands, corner bands and profiled cornice of marlstone; the east façade top is made of marlstone with two profiled oculi; in the various façades three-part marlstone pointed arch windows with profiled water table; the window in the east façade is closed. The sacristy on the south side is a neo-Gothic construction under saddle roof, with pointed arch windows. The northern sacristy is built against the choir, under the pent roof, and dated 1653 on a facade stone; brick with marlstone soap layers; triple wooden crucifix with thief irons in the lower part, and stained glass. A recent building has been built against the east facade of the choir.

Mergelsteen interior. Vault of the nave by means of a cross rib vault with very wide ribs, with plaster panels, and supported by consoles decorated with leafwork; profiled pointed arch-shaped belt arches. The separation between central and lateral beech trees is formed by a circular arcade with profiled arches on bundle pillars with leafwork capitals. The side aisles have a wooden ceiling that follows the roof slope. Crossing and choir have an overgrowth like the nave; parts of the original dormer (broker and tension bar) were preserved. The outer walls are provided with circular arches under the windows, which originally contained murals."

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: