Agnetenklooster - Tongeren - Limburg
31U E 673990 N 5628195
Resten van het voormalig agnetenklooster, gelegen op de hoek met de Sint-Catharinastraat // Residues of the former agnetine monastery, located on the corner of the Sint-Catharinastraat
Location: Limburg, Belgium

[NL]

"Resten van het voormalig agnetenklooster, gelegen op de hoek met de Sint-Catharinastraat.

De stichting van het Sint-Agnesklooster klimt waarschijnlijk op tot circa 1418. Circa 1421 wordt het klooster in de Repenstraat gevestigd. In 1434 geeft prins-bisschop Jan van Heinsberg toelating tot het oprichten van een kapel met kerkhof. In 1500 wordt het klooster door brand vernield; bouw van een nieuwe kerk in 1574. De branden van 1677 en 1701 verwoesten grote gedeelten van het klooster. Tijdens de Franse bezetting wordt het verkocht (1797) aan Libotton. Kanunnik Vandermaesen koopt de bezittingen op, laat de kerk afbreken (1805 en 1813) en richt het klooster in als hoeve.

Het klooster was een volledig ommuurd geheel dat tot aan de Corverstraat reikte; de grote poort bevond zich aan de Sint-Catharinastraat, de kerk aan de Repenstraat. Een gedeelte van de ommuring bleef bewaard (Sint-Catharinastraat), en mogelijk ook resten van de poort in de vorm van twee kalkstenen zuilen aan dezelfde straat.

Van de kloostergebouwen blijven nog drie vleugels over, waarvan twee nok evenwijdig aan de Repenstraat en hiertussen één nok loodrecht op de Repenstraat. De gotische kerk (oostwest-georiënteerd, nok loodrecht op de Repenstraat) sluit aan bij de meest noordelijke vleugel; van dit gebouw blijven slechts enkele ruïneuze resten over.

De haakse laat-gotische vleugel is de meest monumentale, daterend van 1550/1570, en gerestaureerd in 1967. Mergelstenen gebouw van zes traveeë, en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Getrapte oost- en westgevel (zes trappen + topstuk) van twee traveeën. Plint van silexblokken. Gesmeed ijzeren muurankers. De trapgevels hebben aangepaste vensters op de eerste en tweede bouwlagen, en zoldervenstertjes met accolademotief op de latei. De noordgevel (zes traveeën) behield grosso modo zijn oorspronkelijke ordonnantie. Geprofileerde mergelstenen kroonlijst. Gesmeed ijzeren muurankers. Twee geprofileerde waterlijsten tussen beide bouwlagen, waarvan de bovenste de dorpels der bovenvensters verbindt. Op de benedenverdieping twee getoogde deuren, een bolkozijn en een aantal gedichte muuropeningen. Vijf bolkozijnen met ontlastingsbogen op de bovenverdieping. De zuidgevel heeft een classicistische ordonnantie van circa 1770: getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen; op de bovenverdieping zijn alleen lateien en onderdorpels van kalksteen.

Ten noorden, haaks aansluitend op het vorige gedeelte, vleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, in kern daterend uit dezelfde periode (gevel straatzijde). De oostgevel (straatzijde) is een lijstgevel van mergelsteen op plint van silexblokken. Mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. 19de-eeuwse muuropeningen en in de vierde travee een gedichte laat-gotische korfboogpoort in een geprofileerde omlijsting met negblokken en thans weggekapte druiplijst. Boven de poort, gedicht venstertje of nis in een getoogde omlijsting met driehoekige bekroning.

De achtergevel (gerestaureerd) heeft een recentere ordonnantie, gedateerd op een cartouche 1663. Bakstenen lijstgevel op een lage plint. Geprofileerde mergelstenen kroonlijst; mergelstenen banden en dito hoekband aan de linkerzijde; gesmeed ijzeren muurankers. Mergelstenen muuropeningen, op de benedenverdieping kruis- en kloosterkozijnen met regelmatig geplaatste negblokken en ontlastinsbogen; de bovenvensters, mogelijk oorspronkelijk kruis- en kloosterkozijnen, zijn thans rechthoekig, in een omlijsting met hanenkam. Getoogde deur en korfboogpoort, beide in een mergelstenen omlijsting met negblokken.

De derde vleugel sluit ten zuiden haaks op de eerste vleugel aan, en vormt de hoek van de Repenstraat met de Sint-Catharinastraat. Deze vleugel dateert in kern uit de 17de eeuw (zijgevel). Bakstenen gebouw van zes (?) traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); de straatgevels zijn beschilderd en voorzien van een gepikte plint. De oostgevel (straatzijde) heeft een ordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw. De westgevel gaat grotendeels schuil achter aanbouwsels; op de bovenverdieping, drie kleine, getoogde vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met sluitsteen, en het bovenste gedeelte van een rondboogpoort (gedicht) in een vlakke kalkstenen omlijsting (circa 1770).

De zijgevel aan de Sint-Catharinastraat is afgewerkt met een aandak met muurvlechtingen en voorzien van een rondboogvenster in rechthoekig kalkstenen omlijsting (tweede helft 17de eeuw)."

[EN]

"Residues of the former agnetine monastery, located on the corner of the Sint-Catharinastraat.

The foundation of the Saint-Agnesklooster probably climbs up to about 1418. Approximately 1421 the monastery is located in the Repenstraat. In 1434, prince-bishop Jan van Heinsberg granted permission to establish a chapel with a cemetery. In 1500 the monastery was destroyed by fire; construction of a new church in 1574. The fires of 1677 and 1701 destroyed large parts of the monastery. During the French occupation it was sold (1797) to Libotton. Kanunnik Vandermaesen bought the possessions, had the church demolished (1805 and 1813) and set up the monastery as a farmhouse.

The monastery was a completely walled-in whole that reached to the Corverstraat; the large gate was located on the Sint-Catharinastraat, the church on the Repenstraat. Part of the enclosure was preserved (Sint-Catharinastraat), and possibly also remains of the gate in the form of two limestone columns on the same street.

Three wings remain of the monastery buildings, two of which are parallel to the Repenstraat and between them one ridge perpendicular to the Repenstraat. The Gothic church (east-western oriented, ridge perpendicular to the Repenstraat) is in line with the northernmost wing; only a few ruinous remains of this building remain.

The angular late-Gothic wing is the most monumental, dating from 1550/1570, and restored in 1967. Marl stone building of six bayed buildings, and two storeys under saddle roof (mechanical tiles). Stepped east and west facade (six steps + top piece) of two bays. Plinth of silex blocks. Forged iron wall anchors. The stepped gables have adapted windows on the first and second storeys, and attic windows with an accolade pattern on the lintel. The northern facade (six bays) largely maintained its original ordinance. Profiled marlstone cornice. Forged iron wall anchors. Two profiled water frames between the two floors, the top of which connects the upper parts of the top windows. On the ground floor there are two eye-catched doors, a bulb frame and a number of closed wall openings. Five bulb frames with relief arches on the upper floor. The southern façade has a classicistic ordinance of about 1770: exposed windows in a limestone frame with covered keystone; on the upper floor there are only lintels and limestone subfields.

North north, perpendicular to the previous section, wing of six bays and two storeys under steep saddleback roof, in core dating from the same period (facade street side). The east façade (street side) is a listed façade of marlstone on silex block plinth. Marlstone cornice on owl shaped consoles. 19th-century wall openings and in the fourth bay a closed late-Gothic arch arch gate in a profiled frame with nigblers and now cut away grape frame. Above the gate, poem window or niche in an eye-catched frame with triangular crowning.

The rear façade (restored) has a more recent ordinance, dated to a cartouche 1663. Brick frame facade on a low plinth. Profiled marlstone cornice; marlstone bands and corner band on the left side; forged iron wall anchors. Marl stone wall openings, cross and monastery frames on the ground floor with regularly placed nigblers and relief arches; the upper windows, possibly original crosses and monastery frames, are now rectangular, in a frame with cockscomb. Tried door and arch gate, both in a marlstone frame with neg blocks.

The third wing connects to the south at right angles to the first wing, and forms the corner of the Repenstraat with the Sint-Catharinastraat. This wing dates back to the core of the 17th century (side facade). Brick building of six (?) bays and two storeys under saddle roof (Flemish tiles); the street façades are painted and provided with a pinned plinth. The east façade (street side) has an ordinance from the second half of the 19th century. The west façade is largely concealed behind attachments; on the upper floor, three small, arched windows in a flat, limestone frame with keystone, and the upper part of a circular arch gate (poem) in a flat limestone frame (about 1770).

The side facade on the Sint-Catharinastraat is finished with a canopy with wall braidings and provided with a round arch window in rectangular limestone frame (second half 17th century)."

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: