Stadswoning gedateerd 1664 - Sint-Truiden - Limburg
31U E 654191 N 5631422
Dit hoekhuis werd gebouwd in 1664 en behield met uitzondering van de recentere pui zijn gave gevelordonnantie. // This corner house was built in 1664 and with the exception of the more recent facade, it retained its good facade ordinance.
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :

[NL]

"Het bouwjaar 1664 kan worden afgeleid van de datering op de sluitsteen van het bovenvenster. Het tweede jaartal op de sluitsteen, 1947, duidt op de restauratie.
Beschrijving

Het betreft een diephuis, gelegen op de hoek van de Luikerstraat en de Schepen Dejonghstraat. Het pand telt drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van Vlaamse pannen.

Het bakstenen gebouw is voorzien van een aangepaste puntgevel met aandak en vlechtingen. In de gevel bevinden zich verschillende gesmede, ijzeren muurankers. Naast baksteen werd er kalksteen gebruikt voor de hoekband op de eerste bouwlaag en de speklagen. De hoekband is vanaf de tweede bouwlaag uitgewerkt in mergelsteen.

De voormalige kalkstenen kruiskozijnen met negblokken en sponning waren voorheen beluikt voor wat het onderlicht betreft. Boven de vensters bevinden zich gekoppelde ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag, en een gelijkaardige, overspannende boog. Het topvenster betreft een rondboogvormig venster in een rechthoekige, verankerde kalkstenen omlijsting met negblokken, een sluitsteen met daarop de jaartallen en een geprofileerd beloop.

De begane grond werd gewijzigd, maar het ontlastingssysteem van de muuropeningen bleef boven de recente puibalk bewaard.

De zijgevel is voorzien van mergelstenen banden en een gedicht, drieledig kruiskozijn van kalksteen op de benedenverdieping, met negblokken en ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag. Op de tweede bouwlaag bevindt zich een gedeeltelijk gedicht mergelstenen kruiskozijn met negblokken en een kwarthol profiel en een ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Van de laatste travee bleef alleen de begane grond bewaard; een recente aanpassing verhoogde de bovenverdiepingen met twee bouwlagen."

[EN]
"The year 1664 can be deduced from the date on the keystone of the top window. The second year on the keystone, 1947, indicates the restoration.
Description

It is a deep house, located on the corner of Luikerstraat and Dejonghstraat. The building has three and two bays and two floors underneath a saddle roof of Flemish tiles.

The brick building has an adapted gable with canopy and braiding. In the facade there are several forged iron wall anchors. In addition to brick, limestone was used for the corner band on the first floor and the bacon layers. The corner band has been made of marlstone from the second floor onwards.

The former limestone crucifixes with ninth blocks and grooves were formerly drenched in light. Above the windows there are linked relief arches of a roller and flat layer, and a similar, tangential arc. The top window is a round arch-shaped window in a rectangular, anchored limestone frame with negblocks, a key stone with the dates and a profiled course.

The ground floor was changed, but the faeces system of the wall openings was preserved above the recent puibar.

The side facade is provided with marlstone bands and a poem, three limestone cross frame on the ground floor, with nap blocks and relief arches of a roller and flat layer. On the second floor there is a partly poemed marlstone cross frame with a nine-blocks and a quarterhole profile and a relief arc of a roller and flat layer. Of the last bays, only the ground floor was preserved; a recent modification raised the upper floors with two storeys."

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: