Winkels in neotradionele stijl - Sint-Truiden - Limburg
31U E 654042 N 5631634
Twee gelijkaardige breedhuizen in neotraditionele stijl // Two similar wide houses in neotraditional style
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :

[NL]
"Twee gelijkaardige breedhuizen in neotraditionele stijl; twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met dakkapel boven de eerste travee; gedateerd door middel van muurankers AO 190(4?), op de geveltop van nummer 65. Bakstenen gebouwen met verwerking van arduin voor de plint, de winkelpuien en de muurbanden. Gesmeed ijzeren muurankers. Tweede travee telkens uitgewerkt als risaliet, voorzien van een trapgevelbekroning; dubbele muizentandfries boven de linker travee. Arduinen kruis- en kloosterkozijnen. Rechthoekige balkons met gesmeed ijzeren balustrade over de tweede bouwlaag.

Van nummer 66 dateert alleen de voorgevel uit de periode van het vermelde jaartal: de oude kern blijkt uit de zij- en achtergevel. De zijgevel heeft een classicistische gevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw: drie traveeën en twee(?) bouwlagen, afgelijnd door kalkstenen hoekbanden en bekroond met een geprofileerde, kalkstenen waterlijst; de geveltop boven de waterlijst werd gewijzigd; gesmeed ijzeren muurankers. Getoogde vensters in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met doorlopende onderdorpels en posten, alle, op een na, gedicht. Oorspronkelijke deur in de middentravee, eerst aangepast tot venster, daarna gedicht; gestrekte, hardstenen tussendorpel; huidige deur in de rechter travee.

De achtergevel vertoont sporen van een nog oudere toestand: een klein, rechthoekig venster (gedicht), in een kalkstenen omlijsting met negblokken en duimen, en een rondboogpoortje, ingeschreven in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met negblokken, gedateerd op de sluitsteen 1674."

[EN]
"Two similar wide houses in neotraditional style; two bays and three storeys under saddle roof (mechanical tiles) with dormer above the first bay; dated by means of wall anchors AO 190 (4?), on the gable top of number 65. Brick brick buildings with arduin for the plinth, storefronts and wall tires. Forged iron wall anchors. Second bay each time elaborated as risalite, equipped with a stepped gable crowning; double mouse toothfries above the left bay. Arduins cross- and monastery frames. Rectangular balconies with forged iron balustrade over the second floor.

Only the façade of number 66 dates back to the period of the year mentioned: the old core appears from the side and rear facades. The side facade has a classicistic façade ordinance from the second half of the 18th century: three bays and two (?) building layers, delineated by limestone corner bands and crowned with a profiled, limestone water table; the façade top above the water table was changed; forged iron wall anchors. Targeted windows in a rectangular, limestone frame with continuous nails and posts, all except one poem. Original door in the middle-centred cattle, first adjusted to window, then poem; stretched, hard stone intermediate lintel; current door in the right bay.

The rear façade shows traces of an even older condition: a small rectangular window (poem), in a limestone frame with nigblers and thumbs, and a round arch gate, inscribed in a rectangular, limestone frame with negblers, dated to the keystone 1674."

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: