Stadhuis van Sint-Truiden - Sint-Truiden - Limburg
Unesco Werelderfgoed en toeristische attractie. // Unesco World Heritage and tourism attraction.
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :

[NL]

"Thans als dusdanig buiten gebruik. De oprichting van een hal op de markt dateert van 1366; van deze constructie, mogelijk een houtbouw, resten nog enkele sporen (kalkstenen zuilen). De hal, zoals deze bewaard bleef in de onderbouw van het huidige stadhuis, kreeg zijn huidig uitzicht in 1755. In 1606 waaide de eerste haltoren, waarschijnlijk een gotische constructie, om, en werd vervangen door de huidige toren. Vanaf eind 15de eeuw begint de handelsactiviteit in de hal af te nemen, ten voordele van het marktplein. In 1754 krijgt het gebouw zijn huidige vorm, naar ontwerp van architect E. Fayn, en de functie van stadhuis; bekroning der voorgevel naar ontwerp van architect J. Bolgrez. Tot 1926 was het gebouw voorzien van een bepleistering. Restauratie in 1934 onder leiding van ingenieur G. Govaerts.

Rechthoekige constructie met vierkante toren, gedeeltelijk ingebouwd in de zuidgevel, en met de westzijde als voorgevel. Bakstenen gebouw op een kalkstenen plint; schilddak (leien).

De gevels zijn horizontaal geleed door middel van mergelstenen speklagen, aangebracht door G. Govaerts tijdens de restauratie van 1934; gebruik van kalksteen voor de geblokte hoekbanden aan de uiteinden der gevels en aan de risalieten, voor de venster- en deuromlijstingen, de omlopende, geprofileerde puilijst en dito kroonlijst; de muuropeningen zijn, op enkele uitzonderingen na, getoogd.

Westgevel: zeven traveeën en twee bouwlagen, over de drie middentraveeën tot drie bouwlagen verhoogd. De voorgevel is opgevat als een verhoogde halsgevel met risaliet in de drie middentraveeën, die aan beide zijden geflankeerd wordt door een risaliet van één travee, met in- en uitgezwenkte geveltop; zware kordonlijsten boven de tweede en derde bouwlaag. De halsgevel is voorzien van een ingezwenkte geveltop met bekronend, gebogen fronton met timpaanvulling van tufsteen; schouderstukken verzwaard met hardstenen siervazen; boven de tweede en de zesde travee kalkstenen voluten met spiraalmotieven en rankwerk, die de halsgevel aan weerszij flankeren. De beide uiterste traveeën zijn voorzien van een ingezwenkte, kalkstenen geveltop met door rankwerk versierde voluten en een halfronde bekroning met gestrekte uiteinden voorzien van een druiplijst en bladmotief; in beide gevelvelden een reliëf van tufsteen voorstellende het perron met trofeeën en het opschrift, links: SENATUS POPULUSQUE en rechts: TRUDONENSIS. Vensters in een geriemde omlijsting met rocaillesluitsteen en smalle lekdrempel; benedenvensters, met brede lekdrempels, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting, met de druiplijst opgenomen in het kordon. Monumentale deur voorafgegaan door een vijfzijdig kalkstenen bordes met drie treden; brede schouderboogdeur in een geprofileerde omlijsting met kwarthol beloop en fijn bewerkte rocaillesluitsteen; fraai houtwerk; boven de deur een breed rondboogvenster met geprofileerd beloop ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met rocaillesluitsteen; smal balkon met gesmeed ijzeren hek.

Noordelijke zijgevel van vijf traveeën; middenrisaliet afgelijnd met geblokte hoekbanden en bekroond met een driehoekig fronton voorzien van een bakstenen oculus met mergelstenen rankwerk. Vensters in een rechthoekige, geblokte omlijsting, de druiplijsten der benedenvensters opgenomen in de puilijst; bovenvensters voorzien van een brede druiplijst, opgenomen in de kroonlijst. Monumentale deurtravee: vleugeldeur in een rechthoekige geblokte omlijsting afgelijnd door de kordonlijst; boven laatst genoemde twee kalkstenen vleugelstukken, die het bovenvenster dragen.

Oostgevel van zeven traveeën, waarvan de twee uiterste sterk vooruitspringend; licht uitspringend middenrisaliet bekroond met een driehoekig fronton met tufstenen timpaanvulling in reliëf (mascaron en rocaillemotieven). Benedenvensters in een rechthoekige, geblokte omlijsting, waarvan de druiplijst in de puilijst is opgenomen; hoge bovenvensters in een geblokte omlijsting met trapezoïdale sluitsteen; benedenvensters der risalieten voorzien van sluitstenen met rankwerk.

Zuidelijke zijgevel van vijf traveeën op een hoge, kalkstenen sokkel; hoekrisalieten; middentravee ingenomen door de licht uitspringende, onderste geleding van de haltoren; kleine, rechthoekige vensters met riemprofiel op de benedenverdieping; bovenvensters in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen; in beide risalieten rondboogdeuren met geprofileerd beloop in een rechthoekige omlijsting met uitgespaarde zwikken, riemprofiel en versierde sluitsteen: fraai houtwerk.

Vierkante haltoren, ingebouwd in de zijgevel, gedateerd 1606 door middel van muurankers op de oost- en westgevel; alleen de bovenste geledingen beantwoorden aan dit jaartal, de onderste twee geledingen werden aangepast in de stijl van het stadhuis. Laatst genoemden zijn opgetrokken uit baksteen met mergelstenen banden en een hoge, kalkstenen sokkel met geprofileerde lijst; eerste geleding afgewerkt met afgeronde hoeken met brede geblokte, kalkstenen banden; centrale rondboognis met een geprofileerde omlijsting en rocaille-elementen; Onze-Lieve-Vrouwebeeldje (kopie van het oorspronkelijk beeld van Onze-Lieve-Vrouw-der-Hallen) op een drieledige kalkstenen sokkel; een zware geprofileerde lijst scheidt beide geledingen. Smallere tweede geleding afgelijnd met geblokte, kalkstenen hoekbanden; op de zuidzijde een paneel met het stadswapen (1930). Dit gedeelte der toren wordt op de drie zichtbare zijden bekroond door een gebroken, kalkstenen fronton met zwaar schelpmotief. De drie bovenste geledingen zijn opgetrokken uit bak- en mergelsteen: mergelstenen hoekbanden, banden en waterlijsten tussen de verschillende geledingen. Derde geleding voorzien van een boogfries. Vierde geleding met op elke zijde enkele getoogde mergelstenen venstertjes met negblokken; in de westzijde tevens drie gevelstenen met de wapenschilden van de stad, van Ferdinand van Beieren, prins-bisschop van Luik, en van abt Leonardus Betten, en een gevelsteen met de vergulde afbeelding van Sint-Trudo en de datering 1927; in de oostzijde twee gevelstenen met de wapenschilden van Jan Lycops en Willem Preuveneers, regerende burgemeesters tijden de bouw van de toren; jaarankers op de oost- en westzijde van deze geleding. De vijfde geleding heeft op elke zijde een venstertje (zie boven) en tevens op de oost- en westzijde twee gegroefde colonnetten. Hierboven de wijzerplaten van het uurwerk, afgewerkt met een zware, geprofileerde kroonlijst met rocaillesluitsteen. Torenspits (leien) met achtkantige lantaarn, waarin de beiaard is ondergebracht, bekroond door een peervormige spits.

Voor de zuidgevel, het perron, met gesmeed ijzeren tweekoppige adelaar. "

[EN]

"Currently as such out of use. The construction of a hall on the market dates back to 1366; of this construction, possibly a timber construction, there are still some traces left (limestone columns). The hall, as preserved in the basement of the current town hall, was given its current view in 1755. In 1606, the first stop tower, probably a Gothic construction, was reversed and replaced by the current tower. From the end of the 15th century onwards, trade activity in the hall began to decline in favour of the market square. In 1754, the building takes its current form, designed by architect E. Fayn, and serves as a town hall; the frontage was awarded for the design of architect J. Bolgrez. Until 1926, the building was provided with a plaster scheme. Restoration in 1934 under the direction of engineer G. Govaerts.

Rectangular construction with square tower, partly built into the south facade, and with the west side as a façade. Brick building on a limestone plinth; shell roof (slate).

The facades are horizontally articulated by means of marlstone soap layers, applied by G. Gova ore during the restoration of 1934; use of limestone for the blocked corner straps at the ends of the facades and the risalites, for the window and door frames, the contoured, profiled bulge and ditto cornice; the wall openings, with a few exceptions, are twisted.

West facade: seven bays and two storeys, over the three middle cattle raised to three storeys. The façade is conceived as an elevated neck wall with a risalite in the three mid-centre cattle, flanked on both sides by a risalite of one bay, with an inner and tilted façade top; heavy cordon frames above the second and third storeys. The neck facade is provided with a tilted façade top with a curved, curved, curved peduncle with tuffed stone filling; shoulder pieces weighted with decorative vases made of hard stone; above the second and sixth bays limestone, fulluten with spiral motifs and edging, which flank the neck wall on both sides. The two outer bays are equipped with a tilted limestone façade top with a limestone top decorated with edgings and a semicircular crown with stretched ends with a dripping frame and leaf motif; in both façade fields a relief of tuff depicting the platform with trophies and the inscription, on the left: SENATUS POPULUS QUE and right: TRUDONENSIS. Windows in a ribbed frame with a rocaillic keystone and a narrow leak threshold; bottom windows, with wide leakage thresholds, inscribed in a rectangular frame, with the grape frame included in the cordon. Monumental door preceded by a five-sided limestone platform with three steps; wide shoulder arch door in a profiled frame with quarterhole walkway and finely carved rocaillic locking stone; beautiful woodwork; above the door a wide round arch window with profiled walkway engraved in a rectangular frame with a rocaillic locking stone; narrow balcony with forged iron fence.

Northern side facade of five bays; mid-risk lined with frozen corner straps and crowned with a triangular front with a brick oculus with marlstone edging. Windows in a rectangular, blocked frame, the drum strips of the lower windows included in the pop-up frame; top windows with a wide drop-down bar, included in the cornice. Monumental deurtravee: winged door in a rectangular framed framed frame lined by the cordon frame; above mentioned two limestone wing pieces, which carry the top window.

Easter facade of seven bays, of which the two extreme protruding; slightly protruding mid-risk lantern crowned with a triangular triangle with tuffed stone tympanut infill in relief (mascaron and rotary motifs). Downstairs windows in a rectangular, blocked frame, of which the dripping frame is included in the groove; high top windows in a blocked frame with trapezoidal keystone; down windows of the risalites provided with keystones with margin bricks.

Southern side facade of five bays on a high, limestone pedestal; angular skewers; mid-century cattle ingested by the slightly protruding lower section of the main tower; small rectangular windows with belt profile on the ground floor; top windows in a ribbed frame with ornamented keystone; in both risalites arched doors with profiled walkway in a rectangular frame with cut-out swivels, belt profile and ornamented keystone: Beautiful woodwork.

Square stop tower built into the side facade, dated 1606 by means of wall anchors on the east and west facade; only the upper sections correspond to this year number, the lower two sections were adapted in the style of the town hall. The latter are constructed of brick with marlstone tires and a high limestone base with profiled frame; first section finished with rounded corners with broad limestone tires; central round bowognosy."

Translated with (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: