Stadhuis - Hasselt - Limburg
31U E 664214 N 5644755
Het pand is een alleenstaand herenhuis van het dubbelhuistype en telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Het is gelegen op het Groenplein. // The property is a single mansion of the double house type and has seven bays and two storeys under saddle roof. It is located on the Groenplein.
Location: Limburg, Belgium

Source: (visit link) :

[NL]
"Historiek

Het pand, ook genaamd “Den Nieuwen Bauw”, werd in het derde kwart van de 17de eeuw gebouwd door H. Vanderstraeten. Het voormalig hotel werd in 1675 verbouwd door de nieuwe eigenaar Joes van Hist. Door huwelijk verkreeg A. de Heusch het pand.

Het huis was oorspronkelijk omringd door een tuin en een boomgaard, en werd door een muur – gesloopt in 1780 – van de Lombaardstraat gescheiden. In 1779 werd het gebouw door de stad aangekocht ter vervanging van het bouwvallige stadhuis op de Havermarkt, en circa 1780 werd het volledig aangepast in laatclassicistische stijl.
Beschrijving

In zijn huidige vorm is het een alleenstaand herenhuis van het dubbelhuistype, telt het zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien) en heeft het dakkapellen en een tentdakvormige spits, bekroond door een achtkantig klokkenruitertje met klokvormige spits.

De bakstenen lijstgevel op een souterrain heeft een driehoekig fronton boven de drie middentraveeën, met rijke, mergelstenen reliëfversiering en een uurwerk in de centrale oculus. De rechthoekige vensters zijn gevat in geblokte kalkstenen omlijstingen, verder is de gevel opengewerkt met dubbele keldervensters en zijn er druiplijsten aan de vensters en (later toegevoegde?) lekdrempels aangebracht. De monumentale ingang wordt gevormd door een rondboogvormige vleugeldeur met fraai houtwerk, in een kalkstenen omlijsting met geblokte posten, imposten, geprofileerde booglijst en volutevormige sluitsteen, ingeschreven in een rechthoekig kalkstenen gevelvlak met geblokte, Ionische pilasters op sokkels aan weerszij, die een hoofdgestel dragen, waarboven zich een zwaar gebogen fronton bevindt. De ingang is bereikbaar via een rechthoekige bordes met stenen balustrade en brede trap.

De achtergevel is gelijkaardig van opvatting. Het fronton is hier van baksteen met een mergelstenen guirlandeversiering, twee gevelstenen met het opschrift ANNO/1675, verwijzend naar de oudere toestand van het gebouw, en een centrale oculus in een mergelstenen omlijsting. De vensters hebben geen druiplijsten, en de monumentale ingang is hier vervangen door een eenvoudig rondboogpoortje, ingeschreven in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst op de begane grond.

De zijgevels, met zandstenen speklagen en muurankers verraden de oudere kern.

De raadszaal is in neorenaissancestijl uitgewerkt, bekleed met Cordobaans leder boven een eikenhouten lambrisering. Het kabinet van de burgemeester is in empirestijl ingericht, versierd met Franse adelaars.

De historische waarde van het pand wordt gevormd doordat het een voormalig hotel is, gebouwd in het derde kwart van de 17de eeuw en verbouwd in 1675 en in 1779 als stadshuis ingericht. De artistieke, meer bepaald architectuurhistorische waarde wordt gevormd doordat het gebouw circa 1780 volledig werd aangepast in laatclassicistische stijl. De artistieke, meer bepaald esthetische waarde wordt gevormd doordat het gebouw is uitgewerkt in laatclassicistische stijl met dito ornamenten en doordat de raadszaal is uitgewerkt in neorenaissancestijl en het kabinet van de burgemeester in empirestijl. De sociaal-culturele waarde wordt gevormd door de inplanting als alleenstaand pand op het Groenplein. Het gebouw is op die manier beeldbepalend voor zowel het Groenplein als voor de Lombaardstraat en de Walputstraat."

[EN]
"History

The building, also called "Den Nieuwen Bauw", was built in the third quarter of the 17th century by H. Vanderstraeten. The former hotel was renovated in 1675 by the new owner Joes van Hist. By marriage A. de Heusch obtained the property.

Originally surrounded by a garden and orchard, the house was separated by a wall - demolished in 1780 - from the Lombaardstraat. In 1779, the building was purchased by the city to replace the ruinous town hall on the Havermarkt, and about 1780 was completely adapted in late classics style.
Description

In its current form, it is a single mansion of the double house type, counts seven bays and two storeys under a pitched roof (slates) and has dormers and a tent-roofed spire, crowned by an octagonal clock-shaped window with bell-shaped spire.

The brick frame façade on a basement floor has a triangular pediment above the three middle cattle, with rich, marlstone relief decoration and a timepiece in the central oculus. The rectangular windows are housed in blocked limestone frames, the façade has also been opened with double cellar windows and dripping strips have been installed on the windows and (later added?) leak thresholds. The monumental entrance is formed by a round arch-shaped wing door with beautiful woodwork, in a limestone frame with cramped posts, imposts, profiled arch frame and full-shaped keystone, inscribed in a rectangular limestone façade area with blocked, Ionic pilasters on plinths on both sides, which carry a main frame, above which a heavy curved front bar is located. The entrance is accessible via a rectangular platform with stone balustrade and wide staircase.

The rear façade is of the same opinion. The front pane here is made of brick with a marlstone guirlande decoration, two bricks with the inscription ANNO/1675, referring to the older condition of the building, and a central oculus in a marlstone frame. The windows do not have dripping frames, and the monumental entrance has been replaced here by a simple round arch gate, inscribed in a rectangular limestone frame with profiled grape frame on the ground floor.

The side facades, with sandstone bacon layers and wall anchors, reveal the older core.

The council hall is decorated in neo-Renaissance style, lined with Cordoba leather over an oak wood panelling. The mayor's cabinet is decorated in empire style, decorated with French eagles.

The historical value of the building is formed by the fact that it is a former hotel, built in the third quarter of the 17th century and converted in 1675 and converted in 1779 into a town hall. The artistic, more specifically architectural-historical value is formed by the fact that the building was completely adapted in a late-classical style. The artistic, more specifically aesthetic value is formed by the fact that the building has been worked out in a late-classical style with ditto ornaments and that the council hall has been worked out in neo-Renaissance style and the mayor's cabinet in empire style. The socio-cultural value is formed by the insertion as a single building on Groenplein. The building thus determines the image of both Groenplein and the Lombaardstraat and Walputstraat.

"

Adresse/Adres/Adresses/Address: