Sint-Quintinuskathedraal - Hasselt - Limburg
31U E 664351 N 5644630
De Sint-Quintinuskathedraal is een gotische kathedraal, gelegen in de kern van de stad, op een vrij klein plein, doch met zijn toren het stadsbeeld dominerend. // The St. Quintinus Cathedral is a Gothic cathedral, located in the heart of the city, on a relatively small square, but with its tower dominating the cityscape.
Location: Limburg, Belgium

Source:
(visit link) :

"Sinds de 7de eeuw bestond er aan de Helbeek een Sint-Quintinusdevotie. Circa 1100 werd Hasselt een parochie, voorzien van een romaanse kerk, welke vanaf 1218 onder het patronaat van de abdij van Herkenrode stond. Van de romaanse kerk rest alleen de onderbouw van de 12de-eeuwse toren. De bovenbouw is in vroeggotische stijl opgetrokken circa 1250.

In de tweede helft van de 14de eeuw begon de bouw van de kapellen tegen de zijbeuken. Deze namen geleidelijk in aantal toe. De middenbeuk, het transept en het koor werden tussen 1406 en 1448 opgetrokken. De gewelven dateren van een bouwcampagne uit het midden van de 15de eeuw. In de tweede helft van de 15de eeuw werden de kapellen tegen de zijbeuken op uniforme wijze vergroot; op die manier werd de kerk in feite vijfbeukig. In 1510 werd een kooromgang met transkapellen gebouwd. De torenspits dateert uit de 18de eeuw. Van 1862 tot 1879 werd het gebouw gerestaureerd door architect J. Delsaux. Uit deze periode dateren de toevoegingen van de traptorentjes tegen de westelijke gevel, en van de finalen en spuwers.

Bij opgravingen in de kerk, naar aanleiding van de aanleg van vloerverwarming, werden sporen teruggevonden van een constructie die kan gedateerd worden in de 9de eeuw. Paalsporen van zware houten staanders geven aan dat de constructie 6 à 7 meter breed en minstens 9 meter lang moet geweest zijn met een smallere oostzijde. Het gebouw lag parallel binnen de grondvesten van de latere romaanse kerk. Mogelijk gaat het om de sporen van een houten kapel die de romaanse kerk vooraf ging. Uit dezelfde periode stammen ook enkele graven.

BESCHRIJVING

De plattegrond van de kerk bestaat uit een driebeukig schip van drie traveeën met ingebouwde, vierkante westtoren met twee traptorentjes tegen de westelijke gevel, drie zuidelijke zijkapellen en twee noordelijke zijkapellen, een transept van één travee, een koor van twee rechte traveeën en een vijfzijdige sluiting, met kooromgang, vier transkapellen, twee sacristieën en een bergplaats. De kathedraal is toegankelijk via twee westelijke portalen en een noordelijke en zuidelijke portaal in de respectievelijke transeptarmen.

De toren heeft vier geledingen. De romaanse onderbouw van ijzerzandsteen is voorzien van twee vroeggotische zandstenen spitsboogvensters en wordt vrijwel volledig ingebouwd door de gotische gedeelten ten noorden en ten zuiden en de neogotische toevoegingen aan de westelijke gevel. De overige geledingen zijn van mergelsteen, gescheiden door waterlijsten. De tweede geleding heeft lisenen in de vorm van spitsbogen, de derde in de vorm van driepasbogen. Op elke zijde van de vierde geleding zijn er twee spitsboogvormige galmgaten in ingediepte gevelvelden, bovenaan afgewerkt met boogfriezen, aangebracht.

De ingesnoerde naaldspits (leien) heeft op halve hoogte een opengewerkte lantaarn. De octogonale, neogotische traptorentjes van drie geledingen hebben een piramidaal dak. De muren van de bakstenen middenbeuk onder zadeldak (leien) zijn verlevendigd met geometrische motieven van gesinterde baksteen. De traveeën worden gemarkeerd door luchtbogen en spitsboogvormige, zandstenen bovenlichten. De zijbeuken, opgetrokken in mergelsteen, zijn naar Brabantse wijze afgewerkt met kapelgevels en haakse zadeldaken. De haaks op elkaar geplaatste steunberen hebben vijf versnijdingen en een zandstenen afwerking. De spitsboogportalen hebben een gotische profilering, pinakels, hogers en een kruisbloem.

In het bakstenen koor zijn er steunberen tussen de traveeën aangebracht. De zandstenen spitsboogvensters hebben maaswerk. Aan de bakstenen kooromgang zijn kapellen onder schilddaken aangebouwd. De spitsboogvensters zijn uitgewerkt met maaswerk in gotische flamboyante stijl. Tussen de kapellen bevinden zich de lage sacristieën en de bergruimte.

Het interieur vertoont een basilicale opstand. De zuilen hebben een ronde kalkstenen sokkel en een smal kapiteel dat is afgewerkt met gestileerde bloemen. Op de kapitelen komen de geprofileerde, spitsboogvormige scheibogen neer. De spitsboogvormige bovenlichten zijn uitgewerkt met maaswerk. De overwelving van de middenbeuk gebeurt door middel van kruisribgewelven tussen spitsboogvormige gordelbogen. De ribben rusten op colonetten met versierde kapiteeltjes, gedragen door de kapitelen van de zuilen. De gewelfsleutels zijn versierd.

De zijbeuken hebben een gelijkaardige overwelving, gedragen door halfzuilen, aanleunend tegen de pijlers met een geprofileerde spitsboogarcade die de scheiding vormen met de zijkapellen. Laatstgenoemde zijn voorzien van kruisribgewelven. De muren zijn verlevendigd met gotische traceringen.

De kruising wordt overkraagd door een stergewelf met versierde gewelfsleutels, gedragen door bundelpijlers. Boven de transeptarmen zit een kruisribgewelf op bundelpijlers. De rechte koortravee wordt overwelfd door middel van een kruisribgewelf op bundelpijlers met schalken. De muren zijn versierd met maaswerk. Boven de koorsluiting zit een straalgewelf. Boven de kooromgang zijn kruisribgewelven aangebracht. De kooromgang is van de transkapellen gescheiden door spitsboogarcaden op kalkstenen zuilen met bladkapiteel. De transkapellen hebben stergewelven, sommige eenvoudige, zoals de twee kleine oostelijke kapellen, de andere met een vrij ingewikkeld patroon (de noordelijke en zuidelijke kapel).

De zuilen van de midden- en zijbeuken zijn voorzien van kleine muurschilderingen uit de 14de en 15de eeuw."

[EN]
"Since the 7th century there was a St. Quintinus devotion at Helbeek. Approximately 1100 Hasselt became a parish with a Romanesque church, which from 1218 was under the patronage of the abbey of Herkenrode. From the Romanesque church only the basement of the 12th-century tower remains. The superstructure was built in the early Gothic style of approximately 1250.

In the second half of the 14th century the construction of the chapels began against the side aisles. These gradually increased in number. The nave, transept and choir were erected between 1406 and 1448. The vaults date from the middle of the 15th century. In the second half of the 15th century, the chapels were uniformly enlarged against the aisles; in this way, the church actually became five aisles. In 1510, a chorus with transverse chapels was built. The spire dates from the 18th century. From 1862 to 1879, the building was restored by architect J. Delsaux. From this period date the additions of the stair towers against the western façade, as well as the finals and spitters.

During excavations in the church, following the construction of underfloor heating, traces of a construction dating back to the 9th century were found. Pole tracks made of heavy wooden posts indicate that the construction must have been 6 to 7 metres wide and at least 9 metres long with a narrower east side. The building was parallel to the foundations of the later Romanesque church. It may be the traces of a wooden chapel that preceded the Romanesque church. Some graves also stem from the same period.

BESCHRIJVING

The map of the church consists of a three-beam nave of three bays with built in, square west tower with two stair towers against the west facade, three southern side chapels and two northern side chapels, a transept of one bay, a choir of two straight bays and a five-sided closure, with a chorus passage, four transverse chapels, two sacristies and a storeroom. The cathedral is accessible via two western portals and a northern and southern portal in the respective transept arms.

The tower has four sections. The Romanesque iron sandstone substructure is equipped with two early Gothic sandstone pointed arch windows and is almost entirely built in by the Gothic sections north and south and the neo-Gothic additions to the western facade. The other segments are made of marlstone, separated by water tables. The second section has lisens in the form of pointed arcs, the third one in the form of triple arcs. On each side of the fourth section there are two pointed arch-shaped reverberation holes on each side of the fourth section in deep facade fields, finished at the top with arched friezes.

The constricted needle striker (slates) has an openwork lantern at half height. The octogonal, neo-Gothic stair towers of three sections have a pyramidal roof. The walls of the brick nave under saddle roof (slates) are enlivened with geometric motifs of sintered brick. The bays are marked by air arches and pointed arched, sandstone skylights. The side aisles, built in marlstone, are finished in Brabant's way with chapel façades and square saddleback roofs. The struts placed at right angles to each other have five cuts and a sandstone finish. The pointed arch portals have a Gothic profile, pinnacles, hogers and a cruciferous flower.

In the brick choir there are buttresses between the bays. The sandstone pointed arch windows have mesh windows. At the brick chapels have been built under hull roofs. The pointed arched windows are decorated with mesh in Gothic flamboyant style. Between the chapels are the low sacristies and the storage space.

The interior has a basilica revolt. The columns have a round limestone plinth and a narrow capital that is finished off with stylised flowers. On the capitals the profiled, pointed arch-shaped arch-shaped arch arch ends. The pointed arc-shaped top lights are made of mesh. The overgrowth of the nave is formed by crossbars between pointed arched belt arches. The ribs rest on colonets with decorated capitals, carried by the capitals of the columns. The domes are decorated.

The side aisles have a similar arch, carried by half-pillars, leaning against the pillars with a profiled pointed arch arborcade that forms the separation with the side chapels. The latter are equipped with cross-rib vaulted vaulting. The walls are enlivened with gothic traces.

The crossover is supported by a star vault with decorated domes, supported by beam pillars. Above the transept arms is a cross-rib vault on beam pillars. The straight choral cattle are covered by a cross rib vault on beam pillars with shades. The walls are decorated with mesh. Above the choir closure there is a vaulted beam. Above the chorus "
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Sint-Quintinuskathedraal