Parochiekerk Onze Lieve-Vrouw in de Wijngaard - Veerle - Antwerpen
31U E 639189 N 5659471
Driebeukige kruisbasiliek in neogotische en gotische stijl // Triple beech cross basilica in neo-Gothic and Gothic style
Location: Antwerpen, Belgium

ID: 41142

"Beschrijving

Historiek

Eerste vermelding van een kerk te Veerle in het vierde kwart van de 13de eeuw, onder andere in 1289 en in 1295 bij de overdracht van Veerle aan de abdij van Averbode. Na brand in 1488 vanaf 1505 heropgebouwd met hergebruik van de materialen. Interieur vernieuwd in de 18de eeuw. Kerk door brand vernield in 1910. De optie om een grotere nieuwe kerk te bouwen werd geweigerd, de compromisoplossing omvatte het behoud van de toren en de heropbouw van het koor meer naar het oosten. Werken uitgevoerd in 1916-1921 naar ontwerp van J. Taeymans, toren naar ontwerp van dezelfde architect volledig hersteld in 1933. Recente restauratiewerken aan de toren in 1996-1997 naar ontwerp van Archiles architectenbureau en architect R. Verspreeuwen.
Beschrijving

Op een verhevenheid gelegen en georiënteerde driebeukige kruisbasiliek in neogotische en gotische stijl aansluitend bij de Kempische gotiek en de Demergotiek. Massieve westtoren van vijf geledingen, schip en zijbeuken van drie traveeën transept van één travee en koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, aanhorigheden ten noordoosten en ten zuidoosten.

Baksteenbouw met onderscheiden coloriet voor de gotische toren en het neogotisch schip; veelvuldig gebruik van ijzerzandsteen voor plint, speklagen, steigergaten, omlijstingen, koor en noordelijke transeptgevel; gebruik van witte steen voor kordons en neogotische venstertraceringen. Vierkante toren met overhoekse steunberen en polygonale zuidelijke traptoren. Korfboogdeur en spitsboogvenster in een doorlopende geprofileerde ijzerzandstenen omlijsting onder omlopende waterlijst van witte steen. Ritmerende steunberen, spitsboog- en korfboogvensters met (neo)gotische tracering onder meer visblaasmotief. Annexen met kloosterkozijnen onder boogveldjes met driepas."

[EN]
"
History

First mention of a church in Veerle in the fourth quarter of the 13th century, including in 1289 and in 1295 at the time of the transfer of Veerle to the abbey of Averbode. Rebuilt after fire in 1488 from 1505 with reuse of the materials. Interior renovated in the 18th century. Church destroyed by fire in 1910. The option to build a larger new church was refused, the compromise solution included the preservation of the tower and the reconstruction of the choir lake eastwards. Works carried out in 1916-1921 to design by J. Taeymans, tower to design by the same architect completely restored in 1933. Recent restoration works on the tower in 1996-1997 designed by Archiles architectural firm and architect R. Verspreeuwen.
Description

Situated on a elevated and orientated three-beamed crossbasilic in neo-Gothic and Gothic style, in keeping with the Kempic Gothic and Demergotics. Solid west tower of five sections, ship and side aisles of three bays transepted from one bay and choir of two straight bays with triangular closure, appurtenances north-east and southeast.

Brick brick construction with distinctive colorite for the Gothic tower and the neogothic ship; frequent use of iron sandstone for skirting boards, bacon layers, scaffolding holes, frames, choir and northern transept façade; use of white stone for cordons and neo-Gothic windows. Square tower with overangular buttresses and polygonal southern stair towers. Corn arch door and pointed arch window in a continuous profiled iron sandstone frame under water frame of white stone. Rithing buttresses, pointed arch and arch and hive windows with (neo)gothic tracing including fish bladder motif. Attachments with monastery frames under three level arched fields."

Adresse/Adres/Adresses/Address:
Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw