Jevisovice Dam / Jevisovicka prehrada
33U E 571691 N 5426992
[CZ]Nejstarší prehradní nádrž na Morave - na rece Jevišovce [EN]The oldest water dam in Moravia region - on the Jevišovka river
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[EN]
The oldiest water dam in Moravia region. It was built in 1894-97 to protect against floods and as a reservoir of water for the sugar factory in Hrušovany nad Jevišovkou. The brick wall is 13.8m above the bottom of lake high and 122 m long, the water area is 14.5 hectares. Due to the time and method of construction, it became an object of Central European importance and was declared a technical monument.

[CZ]
Nejstarší prehradní nádrž na Morave. Byla vystavena v letech 1894-97 na ochranu proti záplavám a jako zásobárna vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou. Zdená hráz je vysoká 13,8m nade dnem a dlouhá 122 m, vodní plocha má rozlohu 14,5 ha. Vzhledem k dobe a zpusobu výstavby se stala objektem stredoevropského významu a byla vyhlášena technickou památkou.

Hráz je gravitacní zdená z rulových a ruložulových balvanu. V pudoryse je hráz zakrivená s polomerem krivosti 240 m. Lomový kámen použitý pri stavbe od dolní tretiny smerem ke korune velikostne klesá. Mezery jsou vyplneny drobnejšími kameny. Pro vetší vodotesnost bylo spárování návodního líce provedeno tak, že po zatvrdnutí ložné malty se malta mezi kameny vyškrabala, mezera se ocistila tlakovou vodou a vyplnila ve dvou vrstvách vtlacovanou pálenou cementovou maltou.

K prevádení povodnových prutoku slouží bocní bezpecnostní preliv umístený na levém brehu nádrže. Délka prelivné hrany je 24,4 m. Voda prepadá do spadište a dále odtéká 8 m širokým skluzem. Zaústení skluzu je provedeno prímo, bez vývaru, do Jevišovky. Spadište i skluz jsou vedeny v rostlé skále. Bezpecnostní preliv muže pri maximální hladine prevést celkový prutok cca 80 m³/s.

Waterway where the dam is located: river Jevišovka

Main use of the Water Dam: Recreation Area