RM: 529082 - Landgoed IJsselvliedt, Duiventil - Wezep
31U E 702885 N 5817443
Duiventil, gedateerd ca. 1825, in een weiland gelegen aan de Zuiderzeestraatweg tegenover Landgoed IJsselvliedt nabij Wezep.
Location: Gelderland, Netherlands

Rechts tegenover het landhuis IJsselvliedt staat in het weiland aan de Zuiderzeestraatweg een duiventil, waarschijnlijk ongeveer gelijktijdig met het landhuis gebouwd: ca. 1825.
De duiventil is van het zogenaamde hooibergtype: op vier L-vormige, in blokmotief gepleisterde staanders, voorzien van een grijsgeschilderd, gepleisterd basement en in stucwerk uitgevoerde lijsten, die een kapiteel suggereren, rust een vierkant duifhuis.
De gevelvlakken zijn gepleisterd en witgeschilderd. De hoeken worden geaccentueerd door gepleisterde pilasters met een verdiept veld. De zijgevelvlakken en het achtergevelvlak zijn blind.
In het voorgevelvlak zijn 18 openingen aangebracht in een rondboogvormig vlak. Het afgeknotte tentdak heeft rondom een overstek, rustend op gesneden consoles. De dakvlakken zijn gedekt met een bitumineuze bedekking.
Op de nok staat een kleiner, eveneens vierkant duifhuis. In de gevelvlakken aan de voor-, zij- en achterkant zijn elk 6 openingen aangebracht. Het wordt bekroond met een tentdak met bitumineuze bedekking.
Op de nok staat een windwijzer.

Bron en meer informatie: (visit link)