Riuine Chateau Mariz / Zricenina Zamku Mariz
33U E 523401 N 5425863
[EN]Remnants of the chateau of Maríž, the monument of the Iron Curtain [CZ]Rozvaliny zámku Maríž, památka na železnou oponu
Location: Jihočeský kraj, Czechia

[EN]

History in a nutshell

• The chateau was preceded by a small castle, already mentioned in 1372 - as the property of Brother Oldrich and Ješek of Olešná. But it is possible that it stood before, in 1352 it was referred owner as Depolt of Maríž.
  • The descendants of the previous ones lived here in the 15th century
  • Since 1494 lords of Recice have owned it and they had it throughout the 16th century.
  • Under Matthias Jindrich Butze of Rolsperk the Gothic-Renaissance fortress was rebuilt in 1717 to a Baroque chateau.
  • In the 19th century, he went through a series of adaptations in the spirit of neo-Gothicism, which added the chapel and the surroundings passed through the park.
  • The beginning of its end was the time after the Second World War, when the original German population had to leave the country. First, there was here a Red Army, then served for cultural purposes. He then served for some time as a warehouse of the agricultural technique of Slavonice JZD.
  • For some time it served as a garage and warehouse of the fertilizer of the Slavonice farm, but after the extension of the border zone in the 70s of the 20th century it was gradually destroyed.
  • At the end of the 80's the tower was lost and other parts of the chateau were destroyed.
  • Today, there are only remnants of the walls of one of the wings, there are some remnants of park treatments, just like the rest of the fountain. Today, the remnants are so small that their end is coming.
  • According to some sources, the work of destruction finished by the French film makers who lit the chateau during the filming of the war film.

[CZ]

Historie v kostce

• Zámku predcházela tvrz, zminovaná již v roce 1372 - jako majetek bratru Oldricha a Ješka z Olešné. Ale je možné, že stála již dríve neb roku 1352 byl zminován Depolt z Maríže.
  • Potomci predchozích zde pak žili do 15. století
  • Od roku 1494 ji vlastní páni z Recice a ti ji meli i celé 16. století.
  • Za Matyáše Jindricha Butze z Rolsperku byla goticko-renesancní tvrz v roce 1717 prestavena na barokní zámek.
  • V 19. století prošel radou úprav v duchu novogotiky, pri nichž pribyla kaple a okolí prošlo parkovou úpravou.
  • Zacátek jeho konce znamenala doba po druhé svetové válce, kdy puvodní nemecké obyvatelstvo muselo zemi opustit. Nejprve zde pobývala rudá armáda, posléze sloužil ke kulturním úcelum. Následne nejakou dobu sloužil jako sklad zemedelské techniky JZD Slavonice.
  • Ješte nejakou dobu sloužil jako garáže a sklad hnojiva slavonického statku, ale po rozšírení hranicního pásma v 70. letech 20. století byl postupne bourán.
  • Na konci 80. let prišel o vež a bourány byly i další cásti zámku.
  • Dnes z neho zbývají jen zbytky zdí jednoho z krídel, místy jsou videt zbytky parkových úprav, stejne tak zbytky kašny. Dnes jsou zbytky zámku neudržované a nezadržitelne mírí ke svému konci.
  • Podle nekterých zdroju dílo zkázy dokonali francouzští filmari, kterí pri natácení válecného filmu zámek zapálili.

Ackoli se do dnešních dnu nedochovalo mnoho, je návšteva bývalé zámecké zahrady s kašnou a modrínovou alejí príjemným zážitkem, predevším díky snahám umelcu, kterí pomocí ruzných instalací vytvorili pozitivního ducha místa. Jedine torzo zámku, ve kterém je obtížné rozpoznat puvodne rozsáhlou stavbu, je smutným prihlížejícím s minimální nadejí na záchranu.

Pravdepodobne dojde ke zrušení památkové ochrany a odstranení zbývajících ruin

Type: Remnant