Chateau Dobrohor/Zámek Dobrohor
[EN]Classicist style Chateau Dobrohor [CZ]Klasicistní zámek Dobrohor
Location: Jihočeský kraj, Czechia

[EN]
It stands at the road from "Staré mesto p.L." to Veclova. It is a classicist building from the beginning of the 19th century. A rectangular rectangular building with a triangular shield, decorated with rizalits, pilasters and corbels. The castle is a part of the economic complex named Dobrohor. He belonged the barons of the Sternbachs, and their coat of arms was preserved on its front. The mansion, which is in a very dilapidated state, is currently being repaired.

[CZ]
Stojí pri silnici ze Starého Mesta p.L. do Veclova. Je to klasicistní stavba ze zacátku 19.století. Patrová obdélníková budova s trojúhelným štítem, zdobená rizality, pilastry a krakorci. Zámek je soucástí hospodárského komplexu s názvem dvur Dobrohor. Patril baronum Sternbachum a na jeho prucelním štítu se zachoval jejich erb. Zámecek, který je ve znacne zchátralém stavu, se v soucasné dobe opravuje.

Bývalý pivovar prestavený na zámek stojí na západní strane poplužního dvora. Zámek je jednoduchá jednopatrová klasicistní stavba na obdélném pudorysu krytá valbovou strechou. Západní prucelí je zvýrazneno melkým petiosým rizalitem. K východnímu prucelí jsou na obou koncích budovy pripojena prízemní hospodárská krídla, stred prucelí je zvýraznen ctyrosým rizalitem s trojúhelným štítem. Místnosti v interiérech jsou plochostropé nebo klenuté valenými klenbami, jedna z nich byla upravena na zámeckou kapli Zvestování Panny Marie.

Accessibility: Partial access

Condition: Intact