Look-Out Tower Mikulcice / Rozhledna Mikulcice
33U E 653127 N 5407809
Look-Out Tower Mikulcice and infocentre and museum/Rozhledna Mikulcice - komplex infocentra, muzea a rozhledny
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

O rozhledne:

• Typ/materiál: železná rozhledna
  • Lokalita: areál slovanského hradište Mikulcice-Valy, cca 5km jihovýchodne od Hodonína
  • Nadmorská výška: 160m
  • Okres: Hodonín
  • Období výstavby: prosinec 2013-podzim 2014
  • Oficiální zprístupnení: 1. kvetna 2015
  • Celková výška: 30m
  • Pocet schodu: 155
  • Otevírací doba: je soucástí infocentra takže stejne jako infocentrum (je tam vstupné).
  • Prístup: ze silnice c. 55 Hodonín – Breclav znacená odbocka do obce Mikulcice, dále po místní kominikaci (možno autem) ješte cca 1,5km až k areálu hradište
  • Výhled: areál vykopávek Mikulcice, okolní lesy, Ždánický les, vysílac Babí lom, Chriby, Velká Javorina
  • Historie: Jihomoravská obec Mikulcice poblíž Hodonína je známá zejména díky pozustatkum slovanského hradište z 8. a 9. století, které je národní kulturní památkou a aspiruje na zápis do seznamu Unesco. Od roku 2015 se pyšní rovnež vyhlídkovou veží v areálu nového návštevnického centra. První zámer vybudovat v Mikulcicích toto nové centrum (na míste již nevyhovujícího památníku a vyhorelého objektu archeologu) spadá do období roku 2009, kdy Jihomoravský krajský úrad vyhlásil za tímto úcelem architektonickou soutež „Archeopark Mikulcice – Kopcany“, v rámci které následne vybral studii Markéty a Petra Velickových (M&P architekti z Velkého Mezirící) a Jana Cyranyho, na které spolupracovali s Jitkou Calabovou a Davidem Prudíkem. Nový objekt zahrnul dle této studie i 30 metru vysokou železnou rozhlednu. Puvodne mel být vyhlídkový ochoz prosklený, sklenené tabule mely vyobrazovat puvodní stavby z devátého století. Výstavba nového návštevnického centra byla zahájena v prosinci 2013. V objektu byla vybudována nová stálá expozice, galerie, prednáškový a konferencní sál, návštevnický prostor s recepcí a obcerstvení s venkovní zahrádkou. Náklady dosáhly výše 36 mil. Kc, z toho dotace z EU pokryly cca 70% prostredku (ROP NUTS II Jihovýchod). Vyhlídková vež byla dokoncena na podzim 2014, v provozu je od dubna následujícího roku. Oficiálne byla s novým centrem slavnostne otevrena 1. kvetna 2015. Provoz zajištuje Masarykovou muzeum v Hodoníne (príspevková organizace Jihomoravského krajského úradu).

About look-out tower

• Type/material: iron look-out tower
  • Locality: the site of the Slavic settlement Mikulcice-Valy, about 5 km southeast of Hodonín
  • Altitude: 160m
  • Construction Period: December 2013 - fall 2014
  • Official Accessibility from: 1 May 2015
  • Total Height: 30m
  • Number of steps: 155
  • Opening hours: it is part of the infocentre, so just like an infocenter (there is an entrance fee).
  • Approach: from the road 55 Hodonin - Breclav marked off to the village of Mikulcice, then on the local road (by car) about 1.5 km to the castle grounds
  • View: Mikulcice archaeological excavations Area, surrounding forests, Ždánický Forest, Babí Quarry, Chriby, Velká Javorina.
  • History: The South Moravian village of Mikulcice, near Hodonín, is famous especially thanks to the remains of a Slavic fortification from the 8th and 9th centuries, which is a national cultural monument and aspires to be included in the UNESCO list. From 2015, it also boasts a sightseeing tower on the premises of the new visitor center.

Height of Look-Out Tower in feet: 98.00

Difficulty:

Opening times and fees:
Same as infocentrum... Info is here because sometime changed: http://www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/61/