Church sv. Wolfganga / Kostel sv. Wolfganga - Hnánice, Czech Republic
33U E 572529 N 5405387
the most original sacral building in Czechia (3 in one church) and very old / jedna z nejoriginálnejších staveb v cesku (tzv. kostel tri v jednom) a zároven i velmi stará stavba
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CZ]

Historie v kostce:

• Všechno to zacalo studánkou se zázracnou vodou, která s pomocí boží uzdravovala stredoveké poutníky na obchodní ceste z rakous do ceska. Známá prý byla už v dobách pohanských a to už jí udájne kryla strecha - nekde kolem roku 1200 už i malá kaple. Historie je spojena se založením nedalekého premonstrátského kláštera v Louce v roce 1190.
  • Historie také traduje, že Hnanice byly shromaždištem rytíru krížových výprav do Svaté zeme z našich a dalších oblastí severne od Dunaje. Závažnost poslání a riziko návratu vedly též k potrebe intenzivního duchovního života v takových soustredovacích místech, které se tak stávají výjimecnými.
  • Když kaple prestala dostacovat došlo nad studánkou k založení kostelíku - studnicní kaple s polygonálním knežištem a priléhající mohutnou sakristii..
  • Zhruba kolem roku 1480 došlo k založení nynejšího velkého chrámu, který odpovídal významu místa. Nove budovaný kostel mel puvodne starý kostelík zcela prekrýt ale nestalo se tak a tak nyní mužeme videt nesourodý komplex dvou navzájem se prolínajících kostelu neb výstavba nového chrámu se zastavila u studnicní kaple a ta zustala zachována. To, že stavba mela pokracovat je jasne videt na východní strane kostela kde ze zdí na obou stranách vystupují kameny na které mela navazovat chrámová lod. Stavela ho zrejme stejná hut, jako svatoštepánský dóm ve Vídni.
  • To však není vše, k jižní stene lodi byla po dokoncení trojlodí pristavena kaple sv. Linharta s trojbokým záverem. Zajímavostí je, že její umístnení respektuje plánované monumentální knežište nového kostela. Z venku se tak vlastne díváme na tri nesourodé svatyne v jednom.

Dominantou kostela je vysoká západní vež výrazne obranného charakteru. Vstup do ní je možný jen pres kostel, okna spodních pater jsou pouze šterbinová, kamenný ochoz i helmice snižovaly možnost zapálení.

Interiér:

A co teprve návšteva interiéru. V honosné nové trojlodní prostore je možné obdivovat radu kvalitních architektonických clánku a témer bizarne umístnený hlavní oltár pri provizorní zdi v zazdeném triumfálním oblouku. To nejpusobivejší se však skrývá v nejstarší cásti. Ve staré kapli je možné slyšet zurcící vodu památné studny se starým kamenným roubením. Až v roce 1993 byla objevena druhá studna.

Další vyjimecností jsou dochované krídla dverí a zámky které jsou opravdu nádhernou kovárskou prací.

Kostel v Hnanicích tak patrí mezi nejoriginálnejší sakrální stavby u nás, ale v celém krestanském svete... tady autor textu píše, že je to jeho srdcovka. Osobne nejsem odborník ale vzhledem k tomu, že navštevuji Hnánice opravdu casto tak tento kostel patrí opravdu ke skvostum ikdyž tak na první pohled nevypadá... a pokud se dostanete dovnitr - dá se to domluvit snadno s místním farárem tak je to opravdu zážitek.

[EN]

history in a nutshell:

• It all started with a spring of miraculous water that had healed the medieval pilgrims on the route from Austrian country to Czech country. Known was already in pagan times, and it was already covered by the roof - somewhere around 1200 even a small chapel. History is connected with the founding of a nearby Premonstratensian monastery in Louka in 1190.
  • History also suggests that Hnanice was the gathering place of the Knights of Crossings to the Holy Land from our and other areas north of the Danube. The gravity of the mission and the risk of return have also led to the need for intensive spiritual life in such focusing places, which are becoming exceptional.
  • When the chapel is insufficient, it was over the well to set up a church - a chapel with a polygonal priest and a huge sacristy.
  • Around the year 1480, a modern large temple was built to match the meaning of the place. The newly-built church had had completely covered the old church but it did not happend that, so now we can see a disparate complex of two interlocking churches, or the construction of a new temple has stopped at the chapel and it has remained preserved. That the building is continue to be clearly visible on the eastern side of the church, where the stones on which the temple ship is to be built come from the walls on both sides. The church probably built the same group that built St. Stephen's Cathedral in Vienna.
  • This is not all, on the southern side there was still built a chapel of St. Linhart with triangular shutter. It is interesting that its location respects the planned monumental priest of the new church. From the outside, we actually look at three disparate shrines in one.

The dominant of the church is the tall western tower of a distinctly defensive character. The entrance to it is possible only through the church, the lower floor slit windows are only, the stone vault and the tower helmets reduce the possibility of ignition.

Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship