Basta na Hradku / Bastion ruins on Hradek
33U E 564303 N 5452019
Bastion ruins on Hradek - part of forward fortification of town Trebic / Zbytky bašty na Hrádku - cásti predsunutého opevnení mesta Trebíc
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Bašta na Hrádku byla soucástí fortifikace (opevnení) mesta Trebíc zborena zrejme po vpádu Matyáše Korvína kdy buyla Trebíc dobyta. Podobných objektu bylo kolem Trebíce nekolik ale dochovaly se jen základy a valy tohoto (Další byl na strážné hore - na jeho základech stojí kaple, další se nacházela v dnešní oblasti sídlište Mariánka).

Technicky to byla kruhová dvoupatrová vež se strílnami obehnaná príkopem (ješte dnes viditelným) a kruhovou palisádou. Datováno zhruba do první pule 15. století.

Type: Remnant

Fee: free