Egeskov Castle, Krængerup - Denmark
32U E 594897 N 6115412
Egeskov Slot blev opført i 1554 og er en af Europas bedst bevarede vandborge. Egeskov Castle was built in 1554 and is one of the best preserved water castles.
Location: Denmark

"Den første kendte ejer af gården, er et medlem af slægten Skinkel i begyndelsen af 1400-tallet. På den tid var gården dog kun en større gård i den dengang ganske betydelige landsby Egeskov. Gården bar på denne tid navnet Egeskovgaard. Slægten Skinkel ejede gården i omkring 150 år, men i 1545 bragte Anne Tinhuus (Skinkel) gården til Frands Brockenhuus som medgift. Laurits Skinkel (Tinhus) efterlod ved sin død 1533 Egeskov til sin enke, Fru Hilleborg Bille, efter hvem deres døtre Anna Hilleborg og Rigborg Tinhus 1536 arvede gården. Anna Tinhuus ægtede 1545 Frands Brockenhuus. Denne nye ejer blev skaberen af det Egeskov, som vi kender i dag."

"Egeskov was first mentioned in 1405. The castle structure was erected by Frands Brockenhuus in 1554.

Due to the troubles caused by the civil war known as the Count's Feud (Danish: Grevens fejde), general civil unrest, and a civil war introducing the Protestant Reformation, most Danish noblemen built their homes as fortifications. The castle is constructed on oaken piles and located in a small lake with a maximum depth of 5 metres (16 ft). Originally, the only access was by means of a drawbridge. According to legend, it took an entire forest of oak trees to build the foundation, hence the name Egeskov (oak forest)."
Source: wikipedia.org
Earliest Recorded Date of Construction: 01/01/1554

Additional Dates of Construction:
1883

Architectural Period/Style: Renaissance

Type of Building e.g. Country House, Stately Home, Manor:
Castle

Interesting Historical Facts or Connections:
"Samtidens politiske uro i form af begivender som reformationen og grevens fejde fik mange af jordbesidderne til at bygge deres boliger som svært indtagelige borge. Det gjaldt også Frands Brockenhuus. Slottet er opført i munkesten med karakteristiske runde hjørnetårne. Det blev bygget som dobbelthus; to langhuse forbundet af en tyk dobbeltmur og med selvstændige gavle. Det fremstår tillige som en vandborg, da er funderet på nedrammede egetræspæle i en lille sø med en maksimal dybde på omkring 5 meter. Eneste adgang til huset var via en vindebro. Overleveringen vil vide, at der blev fældet en hel egeskov for at få nok materialer, og at byggeriet strakte sig over hele 30 år. Bygningen er nok en stormands bolig, men grundtanken i huset var militær. De mange skydeskår vidner stadig herom. Idéen var, at man, idet bygningen bestod af to huse, kunne opgive det ene hus og kæmpe videre i det andet. Dobbeltmuren rummer både trapper og en brønd, således at man ikke skulle undvære vand under en eventuel belejring. Julius Ahlefeldt-Laurvig-Bille, der flyttede ind på Egeskov i 1883 iværksatte en større restuarering af slottet. Under ledelse af den svenske arkitkekt Helgo Zettervall blev tårnhattene forhøjet, de kamtakkede gavle blev genetableret og portbygningen blev opført. Slottet fik desuden eget mejeri, elektricitetsværk og jernbanespor. Slottets riddersal blev restaureret i 1975. I alt er der 66 værelser, 200 vinduer, 2.062 enkelte ruder og ca. 60 skydeskår, hvoraf nogle nu er tilmurede. På loftet af trappetårnet ligger en lille træmand. Det siges, at hvis han fjernes mere end en enkelt dag, eller hvis man glemmer at give ham frisk halm at ligge på lillejuleaften, vil slottet synke i voldgraven julenat. Riddersalen har siden 1986 været åben for turister, ligesom den udlejes til selskaber. Til slottet hørte oprindeligt også Egeskov Mølle, opført 1848-1855. Møllen blev solgt fra i 1926 og ejes i dag af Svendborg Museum." Kilde: wikipedia.dk "Outside, the castle is a Late Gothic building. Inside the original elements already show Renaissance design. The castle consists of two long buildings connected by a thick double wall, allowing defenders to abandon one house and continue fighting from the other. The double wall is over one meter thick and contains secret staircases and a well. Defenders were able to attack an enemy's flanks from the two round corner towers. Other medieval defences include artillery ports, scalding holes and arrow slits. The bricks composing the castle are of an oversized medieval type sometimes called "monks bricks". The conical towers are constructed in a series of separate panels. The architecture includes depressed and round-arched windows, round-arched blank arcading within the gables, and a double string course between the high cellar and the ground floor. The structure contains some of the early indoor plumbing design first used in Europe with vertical shafts for waste. The thick double wall also contains a water well which is accessed from the servants kitchen in the east house. Several of the large rooms have massive parallel exposed beams with some end carving." Suource: wikipedia.org

Listed Building Status (if applicable): 1883

Main Material of Construction: bricks