Egeskov Castle Kvaerndrup, Denmark
32U E 594901 N 6115421
Egeskov Slot blev bygget i 1554 og er en vandborg bygget efter tysk forbillede. Egeskov Castle was built in 1554 and is a water castle inspired y German architecture.
Location: Denmark

Egeskov Slot blev bygget af lensmand Frands Brockenhuus og stod færdigt i 1554. Han havde nogle år før giftet sig med Anne Tinhuus, som havde overtaget den oprindelige gård fra sine forældre.

Den politiske uro - Reformationen og Grevens Fejde - fik på den tid mange store jordbesiddere til at bygge deres boliger som svært indtagelige borge. Således også Frands Brockenhuus, som anlagde sin borg midt ude i en sø - ifølge overleveringen på et fundament af egetømmer og så grundigt, at der "gik en hel egeskov dertil". Deraf slottets navn.

Bygningen, som i dag virker så fredfyldt og idyllisk, blev bygget til forsvar. Den består af to langhuse forbundet med en tyk dobbeltmur. I tilfælde af angreb kunne man altså opgive det ene hus og kæmpe videre i det andet. Dobbeltmuren er så tyk, at den rummer såvel løntrapper som en brønd, så man ikke risikerede at undvære vand under en eventuel belejring. Ydermurene er forsynet med utallige skydeskår samt skoldehuller, der gjorde det muligt at hælde kogende vand eller tjære ned i hovedet på modstanderen, og fra tårnene kunne man beskyde fjenden i flanken. Ydermere var den eneste adgang til huset over en vindebro.

I de mere end 450 år, der er gået, har forskellige slægter boet på Egeskov. I 1784 solgtes Egeskov til Henrik Bille, hvis efterkommere siden har ejet slottet. Under Julius Ahlefeldt-Laurvig-Bille, som i 1883 flyttede ind på Egeskov, restaurerede den svenske arkitekt Helgo Zettervall slotsbygningen, forhøjede tårnhattene, genindførte de kamtakkede gavle og byggede den portbygning, man går ind igennem, når man skal besøge slottet.

Slottets riddersal blev restaureret i 1975, og fra 1986 har turister i sæsonens dagtimer haft adgang til den og mange andre af slottets lokaler. Riddersalen lejes ligeledes ud til store eksklusive middagsselskaber.

I samme periode udviklede godset sig til et tidssvarende mønsterbrug, som med eget mejeri, elektricitetsværk og jernbanespor til Kværndrup dannede økonomisk basis for det store, moderne landbrug, som Egeskov er i dag.

Igennem flere generationer har parken været åben for publikum. Sin nuværende form har parken haft siden 1959, hvor restaureringen af de historiske haveanlæg begyndte.

I 1967 blev Veteranmuseet åbnet i den imponerende tidligere kornlade, der engang nød status som Nordeuropas største stråtagsbygning, og museet har i årenes løb bredt sig til flere af de omkringliggende avlsbygninger.
Source: Egeskov.dk

ENGLISH:
Egeskov Castle, the house as we see it today, was built by Frands Brockenhuus and was completed in 1554. A few years prior to this, he had married Anne Tinhuus who had taken over the original estate from her parents.

In those days, political unrest, the Reformation and the Counts' Feud caused many landowners to build their houses as well-protected castles, and Frands Brockenhuus was no exception. He built his castle in the middle of a lake on a foundation of oak pilings, according to legend, in such quantities that "it took an oak forest to do it".

The building, which looks so peaceful and idyllic to today's visitors was built for defence purposes. It consists of two long houses connected by a thick double wall - the first house could be abandoned and the fight continued from the second house. The double wall is so thick, it contains hidden stairs and a well to secure a water supply during a siege. The outer walls have machicolations for dropping solids or liquids on the enemy and embrasures, and the enemy's flank could be shot at from the towers. In addition, the only access to the house was across the drawbridge.

In the more than 400 years that have passed since it was built, various families have lived in the castle. In 1784, Egeskov was sold to Henrik Bille whose descendants have owned the castle ever since. In 1883, Julius Ahlefeldt-Laurvig-Bille moved into Egeskov and, during his time at the castle, it was restored by Helgo Zettervall, a Swedish architect, who also made the tower roofs higher, re-established the corbie gables and built the gatehouse you pass through when visiting the castle.

During this period, the castle was developed into an up-to-date model farm with its own dairy, power station and railway track to Kværndrup, and this formed the economic basis for the large, modern farm that Egeskov is to this day.

The park has been open to the public for several generations and has remained unchanged since 1959 when restoration of the historic grounds commenced.

In 1967, the Veteran Car Museum was opened in the impressive building which used to be a barn and, over the years, the museum has been extended to include several of the surrounding farm buildings.

The Banqueting Hall was restored in 1975. Since 1986, the Hall and many of the other rooms in the house have been open to the public daily throughout the season.
Source: Egeskov.dk/en