RM: 7446 - Waag - Alkmaar
Rijksmonument 7446 Waag in Alkmaar, Netherlands.
Location: Noord-Holland, Netherlands

[NL] "Waag. In het waaggebouw zijn het drie traveeën lange schip en het niet uitspringende transept van de kapel van het v.m. H. Geesthuis bewaard gebleven (XV); ter plaatse van het koor verrees in 1582 de twee traveeen diepe waagruimte met rijk front, 1884 vernieuwd; de toren, steunend op vier pijlers in de kruising van de v.m. kapel werd gebouwd van 1597-1599. Het schip van de v.m. kapel heeft inwendig het oorspronkelijk eikehouten tongewelf grotendeels behouden, bevat enige gotische consoles en is door twee houten vloeren verdeeld in een beganegrond, een verdieping en een zolder. De transeptgevels vertonen moeten van hoogopgaande vensters. De waaggevel, opgebouwd uit baksteen met een rijke toepassing van natuursteen, bestaat uit vier geledingen: de gebosseerde onderbouw met drie rondboogpoorten, de verdieping met attische pilasters en de beide geledingen van de top, respectievelijk geleed door ionische en door korintische pilasters; de gevelbekroning tenslotte is, evenals de hoekvullingen van de beide topgeledingen, samengesteld uit rolwerk en draagt een klein driehoekig fronton. In de onderste geleding van de geveltop het gebeeldhouwde wapen van Alkmaar. Twee beelden, het een de rechtvaardigheid, het ander de vrede voorstellend, twee pinakels en twee gebeeldhouwde vazen op de hoeken van de kroonlijsten van de geledingen verlevendigen de contour van de gevel. De toren bestaat uit een vierkante bakstenen onderbouw, een omgang met balustrade op consoles en een houten achtkant, dat de open spits met peerbekroning draagt. In de waagruimte ijzeren balansen (XVIId). Een klokkenspel, waarvan 9 klokken gegoten door M. de Haze 1688, en 38 moderne klokken. Uur- en trommelspeelwerk van Willem Sprakel, 1684. Klokkenstoel met luidklok van H. Wegewaert uit 1616, enkele buiten gebruik gestelde kleine sierklokjes M. de Haze 1688."

[EN] "In the weigh-house the three bays long ship and the non-protruding transept of the chapel of the vm H. Geesthuis have been preserved (XV), at the site of the choir the two bays arose in 1582 deep daring space with rich front, 1884 The tower, supported by four pillars in the junction of the vm chapel was built from 1597 to 1599. The nave of the vm chapel has largely preserved the originally oak barrel vault, contains some Gothic consoles and is divided into two wooden floors. a ground floor, a first floor and an attic The transept façades have to show high rise windows The daredevil, built of brick with a rich application of natural stone, consists of four sections: the brazed substructure with three round arch gates, the floor with attic pilasters and the two parts of the top, respectively articulated by ionic and by corinthian pilasters, the façade crowning is, as is the corner filling and of the two top sections, composed of roller work and carries a small triangular pediment. In the lower section of the gable, the sculpted coat of arms of Alkmaar. Two sculptures, one the justice, the other representing the peace, two pinnacles and two carved vases on the corners of the cornices of the sections enliven the contour of the façade. The tower consists of a square brick substructure, a handle with balustrade on consoles and a wooden octagon, which carries the open spire with pear crowning. In the risk room iron balances (XVIId). A chime, of which 9 bells cast by M. de Haze 1688, and 38 modern clocks. Hour and drum play by Willem Sprakel, 1684. Bell-chair with loud bell from H. Wegewaert from 1616, some of the little ornamental bell-rings M. de Haze 1688."

Source: monumentenregister.cultureelerfgoed.nl
Monument Number: 7446