Cerný (Rábluv) dum / Black house
Cerný (Rábluv) dum / Black house - one of painted houses on main square in Trebic
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Cerný (Rábluv) dum v Trebíci je renesancní nemovitá kulturní památka, stojící na severní, dolní strane Karlova námestí v Trebíci. Roku 1619 jej nechal prestavet meštan Jan Rábl, mistr mydlárský. V roce 1637 pak nechal prucelí a pudní nadezdívku ozdobit figurálními sgrafity. Sgrafita pretrvala do svého zalícení v roce 1862, které si objednal nový majitel domu. Tento stav pretrval až do roku 1927, kdy byla sgrafita odborne obnovena pod dohledem památkového úradu. V nové dobe byl dum v majetku židovských obchodníku Frieda a Taussiga; tamnímu obchodu s textilem se proto dlouho ríkalo „U Taussiku“.

Stena domu smerující do námestí je pokryta figurálními sgrafity. Postavy v horních výklencích predstavují tyto lidské ctnosti

• Fides, víra – žena uprímne hledící na kríž svírající v rukách
  • Charitas, láska – znázornena srdecným vztahem lásky matky a dítete
  • Spes, nadeje – symbolicky predstavována devcetem pevne stojícím proti vetru
  • Justitia, spravedlnost – žena s typickými atributy váhami a mecem;
  • Fragilitas, pomíjivost – žena zpytující své bytí pomocí zrcadla (vecnosti)
  • Laetitia, veselost – poskakující dívka s kvetinami a mecem

Ve zbylých trech výklencích jsou okna. Pod rímsou prvního poschodí jsou arabesky. Pod nimi pak lovecké výjevy a rímští císari Vespasián a Titus a cválající jezdec s mecem. Další postavou je potácející se rytír, který se opírá o kopí, vedle neho své místo zaujímají tri erby: ríšský, waldštejnský a žerotínský. Zbylé dva velké obrazy nejsou jednoznacne vyloženy; poslední obraz napravo má znaky biblického motivu.

Dum míval dva vysoké kamenné štíty (byly strženy jako u mnoha dalších domu z duvodu bezpecnosti), taktéž zdobené obrazy: Šalamounovým rozsudkem a volba a zavržení krále Saula.

Na dome je i portál tesaný z pískovce, nad nímž se nachází nápis POZIEHNEG HOSPODINE TOMUTO DOMU Y WSSECHNIEM W NIEM PRZEBYWAGYCZYM (soucasnou ceštinou: Požehnej Hospodine tomuto domu i všem v nem žijícím).

Date of origin:: end of 16 century

Style: Late Renaissance (ca. 1580–1620)