Dub Letní u Paleckova mlýna / Oak near Paleckuv mill
Nádherný soliterní chránený dub/Big two tree trunk Oak
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Na tento strom (spíše dvojstrom) me upozornil kolega fotograf (kacer) a já si na nej po x mesících vzpomel a vyrazil jsem se podívat… a musím ríct, že jsem opravdu chvilku zíral protože ten strom je opravdu majestátní a navíc témer nepoškozený casem. Doufám, že i vám se bude líbit strom i místo. Budu se tešit na fotografie.

Dub leží na svahu skrytý v údolí reky Jihlavy a je od nej nádherný výhled na celý velký meandr reky Jihlavy, nedaleký mlýn a nádherné okolí.

Jedná se o Dub Letní (Quercus robur) též cesky kremelák dub z celedi bukovitých roste bud v lese kde rychle ztrácí spodní vetve nebo jako solitér a pak dosahuje mohutných a rozložitých korun lehce protáhlých smerem nahoru. Borka tmavošedá, hrube rozpukaná. Listy obvejcité, nepravidelne perenolalocnaté, na bázi srdcite ouškaté. Obcas trpí padlím. Kremelák kvete v dubnu až kvetnu.

Kvety jsou jednopohlavné, samcí kvetenství má charakter jehned na lonských vetévkách, samicí jehnedy rostou na letorostech. Plodem je žalud (jednosemenná nažka) sedící v cíšce. Stopka je 3-7 cm dlouhá. Dub letní dorustá výšky až 45 metru. Roste v témer jakémkoli typu pudy vcetne píscité, darí se mu i na vlhkých hlinitých pudách. Má hluboké koreny, které mohou tvorit spojení se spodní vodou, proto bývá casteji zasažen bleskem než jiné stromy. Je mimorádne odolný proti vetru. Lépe snáší strídání podnebí než dub zimní.

Kremelák roste velmi pomalu, zralého veku dosahuje až ve 100 letech, zato je ale dlouhoveký, muže se dožít i 2000 let. Za nejstarší žijící dub Ceské republiky je považovaný Žižkuv dub v Námešti nad Oslavou, jehož vek dendrochronologická metoda urcila na více než 1000 let. S obvodem kmene 1010 cm je zároven i našim nejmohutnejším žijícím dubem letním.

duben 2015 - V seznamu památných stromu rostoucích na území mesta Trebíc pribyla v dubnu letošního roku další položka. Jedná se o dub letní – dvoukmen, s obvody jednotlivých kmenu 405cm a 314cm a výšce 23m. Byl vyhlášen za památný strom pod názvem Dub u Paleckova mlýna.

„Mohutný strom s rozložitou korunou roste u polní cesty nedaleko Paleckova mlýna v katastru obce Sokolí. Pri výberu stromu za památné je nutné zvážit jak duvody pro jejich ochranu, tak zdravotní stav a možnost dalšího vývoje. V tomto prípade jde o významnou krajinnou dominantu, která už z dálky zaujme svojí mohutností vzrustu, malebností kmene, koruny a celkového habitu stromu,“ popsal dub vedoucí odboru životního prostredí Pavel Vosátka.

Orgán ochrany prírody nechal zpracovat znalecký posudek, na základe kterého je dub hodnocen jako dlouhodobe perspektivní, s dobrou fyziologickou vitalitou a dobrými stanovištními pomery pro jeho rust. V souladu s § 47 odst. 2  zákona c. 114/1992 Sb., o ochrane prírody a krajiny  bude v dohledné dobe u památného stromu instalována cedule s malým státním znakem CR a nápisem památný strom.

Dva kmeny/two tree trunk (401cm a 320cm/10.28feet and 7.97feet)
Genus/Species: Quercus robur