Fort Kijkduin - Huisduinen, NH, NL
Fort Kijkduin at Huisduinen, netherlands.
Location: Noord-Holland, Netherlands

[NL] "Fort Kijkduin is een fort in Huisduinen, Den Helder.

Het fort is gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte die Huisduinen bezocht in 1811. Hij zag grote waarde in de strategische ligging van Den Helder en wilde er een belangrijke marinehaven van maken. Het moest "het Gibraltar van het noorden" worden. De eerste bouwfase duurde tot 1813. Het was een gemetseld reduit met twee bastions aan de zuidzijde, omgeven door een droge gracht. Het hoofdgebouw bestaat uit acht afgedekte ruimten, ook wel beuken genoemd. Het is vrij groot qua omvang: destijds bood het fort plaats aan ruim 700 soldaten.
Het reduit is 64 meter lang, 39 meter breed en circa 7 meter hoog. De muren aan de noord- en zuidzijde zijn 3,5 meter dik; voor de west- en oostzijde is dit 0,9 meter. De binnenmaten van de beuken zijn 39 meter lang, 6 meter breed en zijn 4,5 meter hoog.
Het fort werd aanvankelijk vernoemd naar Francois Louis Morland (1771-1805), Fort Morland. In 1791 trad hij als vrijwilliger in dienst in het leger van Napoleon. In 1805 had hij de rang van kolonel. Op 2 december 1805, tijdens de slag bij Austerlitz, raakte Morland gewond, zo ernstig dat hij drie dagen later overleed. Nadat Frankrijk was verslagen en het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 was opgericht, werd het fort hernoemd tot Fort Kijkduin.
Vanaf 1822 heeft er een bakstenen vuurtoren van 22 meter hoog op het fort gestaan. De ontwerper was een inspecteur van maritieme werken J. Valk. De toren was voorzien van schietgaten. Deze is in 1877 afgebroken en vervangen door Lange Jaap, die in datzelfde jaar gebouwd werd.
In 1897 werd een gepantserde waarnemingspost voor de vuurleiding op het dak geplaatst. Het geheel werd op een betonnen basis geplaatst. De gietstalen koepel werd besteld bij de fabriek van Schneider en Co. te Le Creusot in Frankrijk. De koepel heeft een gewicht van ongeveer 48 ton. Kijkgaten in de pansterkoepel geven rondom uitzicht over het fort en de omgeving. Onder de post zaten twee ruimten om de waarnemingen te noteren op de tekentafel en voor de telegrafisten.
Bij de mobilisatie in 1939 werd ook fort Kijkduin op oorlogssterkte gebracht. In mei 1940 nemen de Duitse troepen het fort over voor de artillerieopleiding van de marine. Zij versterkten het dak van het fort met een metersdikke laag zand afgedekt door een betonlaag van circa 60 centimeter dik.
Door de versterking van de zeedijk is een deel van de verdedigingswerken rond het fort verdwenen. Het reduit is intact gebleven, maar de droge gracht en de contrescarp aan de zeezijde is grotendeels verdwenen. Ten oosten van het fort zijn nog diverse bunkers in het landschap zichtbaar waaronder een dubbele kanonkazemat van omstreeks 1916. Deze bood bescherming aan twee snelvuurkanonnen met kaliber 10 centimeter.
Het fort heeft de status van rijksmonument.

In 1996 vond de opening plaats van het gerestaureerde fort en het Noordzeeaquarium, dat in het ondergrondse gangenstelsel is gebouwd. Er is een 14-tal aquaria te vinden met verschillende thema's. Daarnaast is er een zeezoogdieren-tentoonstelling met het skelet van een potvis. Het aquarium beschikt over een aantal 'aanraakbakken' met kustdieren als kleurrijke zeeanemonen, roggen, rode ponen en gladde haaien. Een glazen tunnel maakt dat bezoekers door het aquarium heen kunnen lopen. Sinds juli 2015 heeft het Noordzeeaquarium een dierentuinvergunning om dieren in gevangenschap te mogen houden.
Fort Kijkduin beschikt over een restaurant met buitenterras met uitzicht over de zee en het beschermd natuurmonument de Grafelijkheidsduinen. In het gebied graast een kleine kudde Schotse hooglanders, die zorgen voor variatie in de vegetatie. Door menselijk ingrijpen in het kader van natuurontwikkeling is er een duinvallei geschapen waar veel watervogels huizen.
In 2015 is tweede fase van de restauratie opgeleverd. Hierbij zijn de contouren van de bastions aan de zuidzijde en een gedeelte van de grachtmuur op moderne wijze hersteld."

[EN] "Fort Kijkduin is a fort in Huisduinen, Den Helder.

The fort was built by order of Napoleon Bonaparte who visited Huisduinen in 1811. He saw great value in the strategic location of Den Helder and wanted to make it an important naval port. It had to be "the Gibraltar of the north". The first construction phase lasted until 1813. It was a brick-built redout with two bastions on the south side, surrounded by a dry canal. The main building consists of eight covered areas, also called beech. It is quite large in terms of size: at the time the fort was home to more than 700 soldiers.
The reduit is 64 meters long, 39 meters wide and approximately 7 meters high. The walls on the north and south sides are 3.5 meters thick; for the west and east side this is 0.9 meters. The internal dimensions of the beeches are 39 meters long, 6 meters wide and 4.5 meters high.
The fort was initially named after Francois Louis Morland (1771-1805), Fort Morland. In 1791 he joined the army of Napoleon as a volunteer. In 1805 he had the rank of colonel. On 2 December 1805, during the Battle of Austerlitz, Morland was wounded, so serious that he died three days later. After France was defeated and the Kingdom of the Netherlands was founded in 1815, the fort was renamed Fort Kijkduin.
From 1822 a brick lighthouse of 22 meters high stood on the fort. The designer was an inspector of maritime works J. Valk. The tower was equipped with loopholes. This was demolished in 1877 and replaced by Lange Jaap, which was built in the same year.
In 1897 an armored observatory for the fire control was placed on the roof. The whole was placed on a concrete base. The cast steel dome was ordered at the Schneider and Co. plant. at Le Creusot in France. The dome has a weight of about 48 tons. Peeping holes in the pan-dome give a view of the fort and the surrounding area. There were two rooms under the post to note the observations on the drawing board and for the telegraph operators.
In the mobilization in 1939 Fort Kijkduin was also brought to war strength. In May 1940 the German troops took over the fort for the artillery training of the navy. They reinforced the roof of the fort with a meter-thick layer of sand covered by a concrete layer of approximately 60 centimeters thick.
Due to the reinforcement of the sea dike, part of the defenses around the fort have disappeared. The ridge has remained intact, but the dry canal and the contrescarp on the seaward side have largely disappeared. To the east of the fort are several bunkers visible in the landscape including a double canon casemate of about 1916. This offered protection to two rapid fire guns with caliber 10 centimeters.
The fort has the status of a national monument.

In 1996, the opening of the restored fort and the North Sea aquarium, which was built in the underground tunnel system, took place. There are about 14 aquariums with different themes. In addition, there is a marine mammal exhibition with the skeleton of a sperm whale. The aquarium has a number of 'touch bins' with coastal animals such as colorful sea anemones, rays, red pines and smooth sharks. A glass tunnel allows visitors to walk through the aquarium. Since July 2015, the North Sea Aquarium has been granted a zoo license to keep animals in captivity.
Fort Kijkduin has a restaurant with an outdoor terrace with a view over the sea and the protected natural monument Grafisches dunes. In the area a small herd grazes Scottish highlanders, who provide variety in the vegetation. Through human intervention in the context of nature development, a dune valley has been created where many waterfowl houses.
In 2015, the second phase of the restoration was completed. Here the contours of the bastions on the south side and a part of the moat wall have been restored in a modern way."

The year the "Fort" was constructed or started.: 1813

Name of "Country" or "Nation" that constructed this "Fort": France