Nové Mesto - "Byl jednou jeden dum" - Prague, Czech Republic
A scene from Czechoslovak TV series Byl jednou jeden dum
Location: Hlavní město Praha, Czechia

One of the best and most popular Czech series, now recognized as a classic, originated in the mid-1970s. It meant a new chapter in the history of our original series. Jan Otcenášek and the playwright Oldrich Danek, at the time both renowned filmmakers, branded their work with the term "television novel". They made it clear that it was not a normal, consuming, entertaining - popular genre, but that it was heading for a deeper engagement. At the tense historical moments of 1936 to 1945, the reversal of the Czech destiny and the appearance of the Czech character follow.

Genre: Drama, War
Site address: Spálená 16, Praha - Nové Mesto
Scene description: The guys from Bagoun Street are secretly shuffling Soumar's news stand.

=========================================================

Jeden z nejlepších a nejoblíbenejších ceských seriálu, dnes už uznávaný jako klasika, vznikl v polovine sedmdesátých let. Znamenal novou kapitolu v historii našeho puvodního seriálu. Prozaik Jan Otcenášek a dramatik Oldrich Danek, v té dobe oba již renomovaní tvurci, oznacili své dílo termínem "televizní román". Dali tak najevo, že jím nejde o bežný, spotrební, zábavne - populární žánr, ale že mírí k televiznímu dílu hlubšího záberu. Na vypjatých historických okamžicích let 1936 až 1945 sledují zvraty ceského osudu i podoby ceského charakteru. Ve scénári našel zalíbení režisér, jehož jméno cteme na dlouhé rade tech nejvýznamnejších seriálu od dob jeho pocátku dodnes - František Filip. Privedl pred kameru celou plejádu hereckých mistru všech generací: Miloše Nedbala, Karla Högera, Danu Medrickou, Janu Hlavácovou, Vladimíra Menšíka, Jirího Adamíru, Josefa Somra, Petra Cepka, Jirího Hrzána, Jaromíra Hanzlíka, Slávku Budínovou a dlouhou radu dalších.
Movie or TV Show: Byl jednou jeden dům

Year Released or First Aired: 1,974.00