Aliancni erb Butzu z Rolsbergu a rodu Goldegg z Lindenburka - Kostelni Vydri, Czech Republic
33U E 530595 N 5438989
Aliancni erb Matyáše Jindricha Butz z Rolsbergu a Alžbety Goldegg z Lindenburka na zdi kostela v Kostelním Vydrí
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Šlechtický rod Butzu (Putzu) z Rolsbergu, ve starých pramenech uvádení také jako Butz von Rohlsberg, Rollsperg, patrili mezi rakouskou šlechtu pocházející z Porýní a Vestfálska, která je poprvé zminována již pocátkem 15. století.

Nejstarší známý predek Butzu z Rolsbergu byl Petr Butz z Rohlsberghu, císarský hejtman pocházející z Vestfálského knížectví v Nemecku, který zemrel dne 12. prosince 1419 u Drolshagenu, kde byl v místním kostele pochován. Již on byl nositelem rodinného erbu.

Matyáš Jindrich Butz z Rolsbergu (* 20. ledna 1673 ve Slavonicích; † 20. srpna 1748 na zámku Maríž) svobodný pán a císarský pošmistr, synovec a adoptivní syn Gerharda Jindricha Butze z Rolsperka, po kterém zdedil statky Kostelní Vydrí a Borovnou. Sám pak v roce 1713 ješte za 16 000 zlatých prikoupil statek Maríž), kde nechal roku 1717 prestavet zámek. Po svém strýci také prevzal úrad poštmistra ve Slavonicích.

Roku 1734 byl Matyáš Jindrich povýšen císarem Karlem VI. do stavu svobodných pánu v Uhrách a obdržel též uherský indigenát. Trvalou slávu si získal stavbou poutního mariánského kostela v Kostelní Vydrí.

Baroni Goldegg z Goldeggu a Lindenburgu (visit link) byl starý tyrolský rod. Od roku 1986 je rodina vyhynutá mužskou linií.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Matyáš Jindřich Butz z Rolsbergu a Alžběta Goldegg z Lindenburka