Pavilion of Hanau by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Pavilion of Hanau // Hanavský pavilón
Location: Hlavní město Praha, Czechia

During the General Global Exhibition in 1981, which took place in Holešovice, the visitors could appreciate many exhibition buildings as well as a number of different exhibits. The fair pavilion of ‘Hanau’s Metal-works Company’ from Komárov was one of them. The company was at that time owned by Vilém Prince from Hanau, who employed over 700 workers in his company.

The fair pavilion designed by Otta Hieser was built by the workers of the metal-works. The works had been supervised by arch. František Cervenka. The pavilion was constructed from cast iron, masonry and glass in the Dutch Baroque style. The elevated double-flight staircase was richly decorated with artistic banister iron-works. The attention of the visitors was also drawn to the decorative bow-window, magnificent balcony, windows with iron-worked bars and terrace banisters. The interior of the pavilion was no less artistically arranged. The centre of the interior featured a pyramid, with almost 6m of height, made of the cast-iron products, which were surrounding a wide decorative pillar in the middle. The central pillar is crowned by a cast-iron eagle. The visitors could have also seen the museum with the works of the company school apprentices, which was situated in the annex building of the pavilion.The main exhibit was however the pavilion construction itself.

The prince of Hanau donated the pavilion to the City of Prague before the Global General Exhibition ended. The construction was taken apart and then rebuilt on the new designated site at the edge of Letenské Sady (park of Letná) in December 1891. The pavilion was in the beginning used more as a shelter for the park visitors and only later became a restaurant.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - III.'

=========================================================

V roce 1891 se v Praze konala akce mimorádného významu, Zemská jubilejní výstava. Jubilejní proto, že v dobe od 21. srpna do 14. zárí 1791 se pri príležitosti korunování Leopolda II. v chrámu sv. Víta na Pražském hrade konala v pražském Klementinu první výstava prumyslových
výrobku na evropské pevnine vubec. Jubilejní výstava se poté uskutecnila ješte pozdeji, v roce 1991, v case jisté porevolucní euforie; bohužel s velice špatným ekonomickým výsledkem.

Pavilón podle návrhu architekta Otty Hiesera staveli v krutém mrazu delníci knížecích sléváren za stavebního dozoru architekta Františka Cervinky. Proveden byl, jak uvádeno, v bohatém holandském slohu barokovém, z litého železa, zdivá a skla. Zvýšené dvojramenné schodište bylo bohate ozdobeno umelecky kovaným zábradlím. Pozornost obecenstva také upoutával okrasný arkýr, skvostný balkón, okna ozdobená kovanými mrížemi a zábradlí na terasách.

Neméne zdobný po výtvarné stránce byl interiér pavilónu. Kolem silného okrasného sloupu uprostred byla sestavena témer šest metru vysoká pyramida z litinových výrobku knížecích železáren v širokém sortimentu. Stredový sloup byl ozdoben nahore pripevneným orlem, který byl samozrejme z litiny. V pravé prístavbe pavilónu mohl návštevník zavítat do, jak bychom dnes rekli, podnikového muzea. Zde se dozvedel, že komárovské železárny patrí k nejstarším v Cechách. Prezentována tady byla rovnež široká paleta litinových výrobku jak historických, tak soucasných. V levé prístavbe bylo oddelení s vystavenými pracemi žáku z vlastní odborné školy. Ta v roce 1891 existovala již druhý rok a byla jedinou toho druhu v ceském království.

V polovine prosince 1891 již byl pavilón na svém nynejším míste na okraji svahu mezi restaurací a pomníkem korunního prince Rudolfa. Pozdeji byla v Hanavském pavilónu zrízena restaurace, a ta pronajímána mestskou radou príslušnému nájemci.

Pocátkem 60. let se Hanavský pavilón dostal do havarijního stavebního stavu a provoz restaurace musel být zastaven. V roce 1967 byl pavilón rozebrán, podle starých fotografií a nákresu byly zhotoveny formy chybejících a poškozených litinových cástí a slévaci vyrobili nové odlitky. Za cenu znacných financních nákladu byl pavilon poté znovu kompletne sestaven. Od roku 1971 opet sloužil jako restaurace, ovšem pouze v letním období.

V roce 1987 byly provedeny akademickým socharem Vladimírem Svobodou a Milanem Jandou nárocné restaurátorské práce na secesních litinových prvcích pavilónu, vcetne figurální výzdoby. Hanavský pavilón po skoncených opravách slouží jako restaurace s vyhlídkovou terasou a nocní klub Od Hanavského pavilónu je díky jeho poloze nádherný výhled na reku, pražské mosty a na Staré Mesto pražské. Pavilón, který je pripomínkou na Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891, je nejen významnou umeleckohisto- rickou, ale i technickou památkou.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/17/2017